През 1948 година 7 април е избран за Световен ден на здравето.
У нас от 1964 година се отбелязва като Ден на здравния работник, а от 2006 е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.
Ежегодно в този ден се обръща внимание на приоритетна здравна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.
Честванията са фокусирани върху превенцията на вирусните заболявания.
"Безопасност на храните: от фермата до чинията, прави храната безопасна" е темата на Световния ден на здравето 2015 г. Денят се фокусира върху значението на безопасността на храните по цялата дължина на хранителната верига в един глобализиран свят, от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението.
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до гражданите на всички страни, да се отнесат и да имат поглед върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.
Световният ден на здравето дава възможност да се подемат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Честито на безценните лекари, на всички, ангажирани в здравеопазването значими и благородни хора, допринасящи със знания и умения за здравето ни!
Вижте още:
5 правила за миене на ръцете
Опасните Е-та в боите за яйца