Настроението ни започна да става все по-морско, така че решихме да се поглезим с една подходяща рецепта - скариди с пресен лук и бяло вино!
Сега е моментът да си я забъркате и вие, защото на пазара все още може да се открие хубав пресен лук. Но няма да е така още дълго, така че побързайте. Ето я и рецептата...
Необходими продукти:
3 с. л. зехтин
6 скилидки чесън
1 ч. ч. нарязан зелен лук
1 ч. ч. ситно нарязан магданоз
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян черен пипер
1/4 ч. л. люспи от червен пипер
800-900 г бланширани скариди
1/3 ч. ч. сухо бяло вино или бульон
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 260 С.
В блендер се поставят обелените скилидки чесън и зехтинът. Смила се и се прибавят зеленият лук, магданозът, солта и пиперите. Сместа се пасира до еднородност.
Скаридите се почистват, ако е нужно и се поставят в голяма купа. Отгоре се поливат със зеления сос.
Скаридите се разбъркват добре, като се следи да бъдат добре смесени със зеления сос.
Разпределят се в огнеупорна форма заедно със соса и се поливат с виното.
Скаридите със зеления сос се пекат 10 минути или докато сосът започне да къкри. По време на печенето един път скаридите се разбъркват.
Скаридите със зеления сос се поднасят с хляб.
Да ви е вкусно!