В тази студена съботна сутрин единственото, за което си мечтаем, е един страхотен сладкиш, който да направи мързелуването ни още по-сладко. И го открихме! Сладкиш с крем карамел, какво ще кажете? Да си оближеш пръстите!
Необходими продукти за крем карамела:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар за крема
4 яйца
1 пак. ванилия
7 с.л. захар за карамела
Необходими продукти за сладкиша:
150 гр. брашно
1 яйце
120 мл олио
100 мл прясно мляко
100 гр. захар
2 с.л. какао
1 лъжичка бакпулвер
Начин на приготвяне:
Намазнете подходяща тава с малко олио. Карамелизирайте в отделен съд и на водна баня 7 с.л. захар. Покрийте дъното на тавата с получения карамел.
За да приготвите крема за сладкиша, разбийте яйцата с 5 с.л. захар, добавете прясното мляко и ванилията и изсипете сместа върху карамела.
След това разбийте яйцето и захарта за блата. Добавете олиото, прясното мляко, какаото, бакпулвера и брашното и разбъркайте добре. Изсипете сместа на тънка струя в центъра на тавата.
По време на самото печене тестото ще се издигне над карамела.
Печете сладкиша на водна баня, в предварително загрята фурна на 180 градуса. Около 45 минути са достатъчни. След като сладкишът се изпече, отворете вратичката на фурната и оставете сладкиша, докато вътре в нея, без да го вадите от водната баня.
Когато изстине напълно, го обърнете върху поднос. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилник за около 2-3 часа.