Днес ще ви събудим с едно вкусно изкушение за закуска! Вместо да залагате на кифлички, защо не си направите бананов хляб?
Звучи малко странно, но е много вкусно и е страхотен вариант за закуска. Можете да съчетаете сладкия хляб с почти всичко, с което комбинирате кифличките или пък да го хапнете заедно с чаша кафе. Вие решавате! А ето я и самата рецепта...
Необходими продукти:
3 средни банана
114 г краве масло
200 г кафява захар
1/2 ч. л. сол
2 яйца, леко разбити
125 г (1/2 ч. ч. ) заквасена сметана
1 ч. л. сода
160 г брашно тип 500
130 г ръжено брашно
1 ч. л. мляна канела
1 ч. л. ванилова есенция
Начин на приготвяне:
Бананите, без да се обелват, се пекат в загрята фурна на 180 С за 15-20 минути.
В това време в малка тенджера маслото се разтопява и се оставя да кипне. Котлонът се намалява и се оставя маслото да къкри, докато придобие кафеникав цвят (около 20 минути). Тенджерата се сваля от котлона, а маслото се прехвърля в купа.
Добавя се захарта и се разбърква. Прибавят се бананите и отново се разбърква. Добавят се яйцата, солта, сметаната, содата и ванилията. Сипват се брашното и канелата, след което тестото леко се разбърква.
Изсипва се в намаслена и набрашнена форма. Банановият хляб с печени банани и кафяво масло се пече 1 час.
Добър апетит!