Ако има плодове, които винаги да ми напомнят за лятото, то това са смокините!
От мен да знаете, комбинацията между смокини, синьо сирене и бяло вино е убийствено вкусна! Ако добавите към това трио и черен хайвер, направо можете да потегляте на въображаем средиземноморски круз... А и за да си доставите цялото това удоволствие няма да са ви нужни кой знае какви кулинарни умения. И вее пак, за да не обидим опитните готвачи, предлагаме ви да отделите съвсем малко от ценното си време и набързо да си спретнете едни смокини с мед и вино.
Необходими продукти:
12 смокини
1 с. л. разтопено масло
канела
6 с. л. мед
6 с. л. червено сухо вино
Начин на приготвяне:
Нарежете смокините на третинки и ги подредете върху намазнен съд за запичане от фолио. Поръсете плодовете с канелата и затворете съда като оставите един малък отвор. В него изсипете меда и виното и запечатайте съда напълно. Пече се на силно нагорещен грил за около 15 минути. Преди да сервирате, отворете съда и оставете смокините да се запекат за още 2-3 минути, за да може соса да се сгъсти.
Можете да сервирате това лятно изкушение с бита сметана и канела!