Солта - полезна или вредна?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Солта е една от най-важните попдравки при готвенето, защото засилва вкуса на другите съставки. Всички обаче знаем, че със солта не трябва да се прекалява, защото е вредна. 
 
Знаехте ли, че всъщност вредата й произтича от количеството, а не от самата сол, без която човек не би могъл да съществува.
 
Не всяка сол има еднакви ползи и вреди за организма.Има разлика между хималайската, морската и рафинираната готварска сол - не са само по вкус и текстура, но и в състава на минералите.
 
Голяма част от солта по света се добива от солни мини и чрез изпаряване на морска вода или други богати на минерали води. Минералът се използва като консервант за храната, тъй като бактериите трудно се развиват в среда, богата на сол.
 
Смятана за най-здравословна е хималайската сол, която съдържа повече от 84 минерали, които също се намират и в нашите тела. Тя е кристализирана преди над 260 милиона години поради високото налягане и температура под Хиамалаите и е пречистена от всички замърсители и токсини.
 
Поради този факт тя се счита за най-чистата сол на света и е единствената 100% натурална и необработвама сол достъпна на човечеството.
 
Тя има ниски нива на натрий, което помага на кръвообращението и сваля кръвното налягане, а също така се абсорбира по-лесно в кръвта сравнено с обикновената морка сол.
 
Най-често използваната сол пък е обикновената трапезна сол. Тя е силно рафинирана и проблемът е в това, че частиците в нея са силно слепени заедно, поради което се прибавят и различни вещества, наречени антислепващи агенти, за да могат тези частици да се движат свободно.
 
Морската сол също като готварската е една от най-често използваните. В зависимост от това как се преработва и от къде се събира тя съдържа различно количество калий, желязо и цинк. 
 
Цветът на й определя концентрацията им и колкото по-тъмна е тя толкова по-голяма концентрацията им. Трябва да се отбележи също така, че морската сол е възможно да съдържа малки следи от тежки метали като олово в резултат на замърсяването на океаните.
 
Учените все още не се правили експерименти, които да сравнят ефектите върху здравето на различните видове сол, но дори и да имаше такова, едва ли щеше да има голяма разлика в резултатите. Както сами прочетохте повечето видове сол са подобни, състоят се от натриев хлорид и са с малки количества минерали.
 
Най-важно е да не прекалявате с количеството и основната полза от избора на „по-естествени” видове сол като морската и хималайската е, че можете да  избегнете добавките и антислепващите агенти, които често биват прибавяни към обикновената готварска сол.

 

Коментари към "Солта - полезна или вредна?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg