Турците си го получиха?!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата
Турците си го получиха?!
Снимков материал: Съпротива,imgur.com

„За да се обединим, първо трябва да се разделим. Трябва да се разделим с фалшивите ценности и с остарелия начин на мислене. Трябва да оставим омразата, ляво-дясното и черно-бялото мислене. Южните ни съседи дават ясни сигнали, че успяват да преодолеят тези препятствия по пътя си към свободата.“

Съпротива

Млади хора, предимно студенти, които си споделят хляба и водата. Турци и кюрди, вървят ръка за ръка. Жени, които сме категоризирали като проститутки, излизат от местата, които обитават, за да помогнат на ранените, да подават на пострадалите от газта лимони и мляко. Тези, които наричаме травестити отварят домовете си за бягащите хора. Адвокати и лекари дават мобилните си телефони на студенти, за да оказват първа помощ на пострадалите. Видяхме собственици на магазини, премахващи шифрите на собствените си wireless, хотелиери, отворили лобитата на хотелите си за ранените. Общински шофьори, затварящи с автобусите си пътя на ТОМА и бронетранспорьорите. Аптекари, отворили нощем аптеките си. Видяхме всичко това само в рамките на няколко дни от улиците на Истанбул.

Какво друго можехме да кажем и направим, освен да ги подкрепим?! Защото, приятели, това не е просто турската пролет, това е пролетта на свободата. Уви, ние, българите не сме част от нея, защото мнозина от нас, още вярват, че турците просто са си получили заслуженото. Мнозина от нас са твърдо убедени, че всеки, който подкрепи протестиращите на площада в Истанбул, е „мръсен туркофил“. Чуха се и тежки клетви и гръмки слова от сорта на „Продажници! Сега дедите ни се обръщат в гробовете си.“ Е, на всички тях, искам да кажа само това...

Защо не заклеймихте Симеон I за варварин, заради това, че е завладял почти цяла Югоизточна Европа? Но за вас той е герой. Така ви учиха в часовете по история. Защо не заклеймихте управниците си, задето ви насаждат ксенофобия и омраза към различните етноси? Защо се криете зад имената на Ботев и Левски, когато не притежавате и една стотна от добротата и самоотвержеността им? Защо забравяте за Възродителния процес? Защо искате сметка от млади, интелигентни хора за делата на отдавна умрелите им владетели? Защо не се замислите дали бихте били така гневни и осъдителни към робството, ако Турция беше под българско робство 5 века? Браните историята ни? Няма нужда, тя отдавна е факт. Никой не би отрекъл набучването на кол, нито кървавото хоро. Те са факт. Колкото е факт и че живеем в 21, а не в 15 век и днес войните и стремежа за завладяване на територии, би трябвало отдавна да са част от историята. Би трябвало вече да сме се разделили с фалшивите си ценности, омразата, ляво-дясното и черно-бялото мислене... Би трябвало. Та, казвате браните историята ни. Е, няма нужда. Нея няма кой да ни я отнеме. Но днес имаме крещяща нужда от БЪДЕЩЕ! А доброто бъдеще е невъзможно без добри хора!

П.П. И между другото, дедите ни не се обръщат в гробовете, те почиват в мир, защото знаят, че децата им са точно такива!


 

Коментари към "Турците си го получиха?!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg