Що се отнася до бананите, много от нас ги харесват, в крайна сметка те са едни от най-консумираните плодове в света и оригинална закуска от 100 калории! Понякога гледаме този плод и си мислим „о, много е узрял, направо презрял“ или „о, този е твърде зелен!“, Което е жалко, защото доста често различните етапи на зреене на плодовете имат различни ползи.
Неузрели банани
Предимства: Едно от предимствата на зелените банани е съдържанието на високо устойчиво нишесте. За всеки, който се опитва да избягва храна с високо съдържание на захар, зелените банани са опция, за разлика от жълтите банани. Така че страдащите от диабет тип 2 могат да ядат неузрелите плодове, докато може би узрелите банани не са толкова подходящи. В неузрелите банани има и пробиотични бактерии, добри бактерии, които помагат за здравето на дебелото черво. В допълнение, зелените банани също ви помагат да усвоите по-добре хранителните вещества, особено калция.
Недостатъци: Тъй като нивата на антиоксиданти се увеличават със зреенето на бананите, неузрелите банани са по-ниски в тази категория. Също така зелените банани могат да причинят подуване и газове поради по-високото съдържание на устойчиво нишесте.
Узрели банани
Предимства:Тъй като устойчивото нишесте се променя вобикновена захар, когато един банан узрее, жълтите банани се усвояват по-лесно. По-високият гликемичен индекс на узрелите банани показва, че те се усвояват бързо. Бананите имат и по-високи нива на антиоксиданти, докато узряват.
Недостатъци:Проучванията показват, че има някаква загуба на микроелементи, когато бананътузрява. За да намалите броя на загубените витамини и минерали, е по-добре да съхранявате и оставите да зреят бананите в хладилника. Също така, високото съдържание на захар прави узрелите банани нещо, което диабетиците от тип 2 трябва да избягват.
Заключение: Има ползи и от двата вида банани. Бихте могли да ядете неузрели банани или узрели банани и да извлечете ползите от тях. Единствената разлика е за диабетици тип 2 и всеки, който се опитва да избегне излишната захар.