Чалгата през погледа на останалия свят

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Останах като гръмната, когато попаднах на статия за чалгата в България в световноизвестния сайт cracked.com. Как така не съм я видяла, постната във Facebook? Не знам. Но не това е важното. Естествено, с жив интерес започнах да я чета. Няма да повярвате как останалият свят възприема манията по тази, да я наречем – музика.

„Културен поглед върху масовата музика в България – огромни фалшиви гърди” – а, това е само началото! Авторите поясняват, че чалгата е основната причина да няма порно индустрия у нас! Наричат я безумие и рак на българското общество. „За да пробиеш в чалгата трябва или да имаш визия на неуспяла порно актриса или на гей. По ирония на съдбата и двата модела се харесват на 70% от хората в България.

„Чалга музиката отблъскващо и нечистоплътно демонстрира луксозен начин на живот. Но в действителност това си е абсурдно парадиране на господстващо положение чрез пари и богатство” – говори се още в статията. Естествено споменати са ключовите думи - мутра, случайно открити интимни части, дини, мастика и Азис!

Какво да ви кажа. Ядосах се. Първо на тях, после на нас. После на себе си, че се ядосвам. Друго си е, когато страничен човек ти каже истината. Трябваше да си кажа: „А, бе я си гледайте работата!”. Обаче не го направих. Заболя ме! Не стига, че навсякъде гледат българина изпод вежди. Ами, дай сега и това.

Признавам си не съм голям фен на чалгата. Слушам понякога в компания. Може би и затова се настроих критично. И все пак, писна ми от тая чалга. Тя от музика се превърна в манталитет! Гледам по улиците 14-15 годишни хлапачки, приличащи на 30-годишни проститутки. С обемни коси и опушен грим! Сигурно част от чалгата е заложена в корените ни. Но тая масовост ми е пълен абсурд.

С годините Чалгата порасна. Стана Поп-фолк. И предприемчивостта порасна. От жанр се превърна в бизнес, с основна дейност „продавам секс”. И преносно, а и буквално! Само дето моралът не порасна. Какво ти пука, има ли свястно управление в България. Пусни малко нашенско, сипвай пиене и ела да правим политика на маса.

От лъскавите коли на лъскавите гъзарчета звучи „Тупалка”. Безгрешна формула да свалиш някоя „горда” българска тийнейджърка, облечена като чалга певица. Същият модел рокля, само че с евтина материя. Но тъй като масово и другите момичета изглеждат като нея, тя се опитва да е различна. Като върти добре кючеци! Колкото по-кръшна, толкова по-вървежна!

Да, има талантливи певици. Да, има хубави песни. Да, има тук-там стил и вкус. Но, За Бога, хора, спрете се! България не е само чалга! Какво ще пеете един ден на децата си „завържи ме, удари ме, късно е сега”?! А учениците ще знаят, че Сен Тропе е просто песен на Азис!

Не ме разбирайте погрешно, не съм против стила. Против съм културата, в която се превръща и наследството, което оставя! Не ми харесва поведението и ценностите, които налага. Вчера чух жена в магазина да казва „Силвия иска силиконов бюст за бала”! Ако Силвия не е повтаряла поне 10 пъти някой клас, значи има проблем! Всички ние имаме Проблем!


 

Коментари към "Чалгата през погледа на останалия свят":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg