Четете класика! Стимулира мозъчната дейност

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Някак си неделята действа много предразполагащо за размазване на дивана с готин филм за компания или хубава книга за релаксация… И ако сте от почитателите на четенето, и ако се чудите на какво ли да заложите, нека ви препоръчаме нещо. Класика!

Защо ли? Ами оказва се, че класическите произведения като тези на Шекспир, размърдват мозъчните клетки много повече, отколкото останалите творби. Причината? Сложният език, на който са написани.

Разбира се, това, че в тях е събрана мъдрост от векове насам, също не е за подценяване. Но старомодният език също си казва тежката дума. Той се отразява много добре на мозъчната дейност, защото представлява своеобразно предизвикателство.

До този извод са стигнали учени, които са решили да проверят как действат различните четива на група доброволци. Те били наблюдавани докато четат класически произведения в оригинал и съответно техните осъвременени варианти.

Е, доказано е – Шекспир в оригинал стимулира мозъка и подобряват умственото здраве! Както и разни други произведения на Великите класици.

Четенето на трудни текстове тренира мозъка и кара читателя да се концентрира по-добре. Или както споделя проф. Филип Дейвис - един от изследователите, провели изследването: „То демонстрира силата на литературата по отношение на промяната на менталните възможности и относно формирането на нови мисли, форми и връзки както в младите, така и в по-зрелите мозъци”.

А на вас приятели, коя е любимата ви творба от класическата литература? 


 

Коментари към "Четете класика! Стимулира мозъчната дейност ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg