Няма начин през зимните месеци имунната ни система да не отслабва. Природата обаче е помислила за всичко и точно за това е създала зелените зеленчуци.
А учени от университета в Кеймбридж пък са установили, че всички те спомагат за правилното функциониране на определени клетки в организма, които са много важни за доброто състояние на имунитета.
Така че, приятели, през най-студените дни от годината смело наблегнете на броколите, китайското зеле, аспержите и изобщо всички зеленчуци, обагрени в зелено!
Специалистите са провели експерименти с лабораторни мишки, които били лишени от такива хранителни продукти. И познайте! Оказало се, че те са от огромно значение за здравето! Когато в менюто липсват зелените зеленчуци, в организма има недостиг от 70-80% на важни имунни клетки.
Това са така наречените интраепителни лимфоцити. Те се срещат в червата и кожата и броят им зависи от нивата на специален протеин, намиращ се на повърхността им. Експертите обясняват, че именно той може да бъде регулиран, ако си хапваме достатъчно зеленчуци с зелен цвят.