Вкусен великденски козунак

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Великден наближава и е време да помислим за козунаците! Най-добре е да си ги приготвим у дома. Ето една лесна и вкусна рецепта, с която да зарадвате близките си!

 

Продукти:


- 40 г мая
- 300 мл. прясно мляко
- 1 ½ ч. ч. захар
- 7 яйца
- 1 ванилия
- 1 кг. бяло брашно
- ½ ч. л. сол
- 200 г масло
- 1 лимонова кора
- 1 яйце за намазване

Приготвяне:

Маята се разтваря в малко хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Оставя се да набухне за около половин час. Останалото мляко се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи, добавя се към разбитите яйца заедно с половината меко масло, лимоновата кора и ванилията.


Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и там се сипва сместа, останалото масло и втасалата мая. Замесва се средно меко тесто. Постепенно се добавя масло, меси се, докато маслото се поеме от тестото. Процедурата се повтаря, докато свърши маслото.


Готовото тесто се слага да втаса в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло за 1-2 часа или докато удвои обема си. След това се разделя на топки, от които се разточват фитили и се сплитат на козунаци с форма по желание. След това трябва то да втаса отново. Козунаците се намазват с разбитото яйце и малко мляко и се поръсват със захар и сусам. По желание можете да добавите ядки, локум, стафиди или шоколад. Пекат се на загрята фурна на 220° за 30 - 40 мин.
 


 

Коментари към "Вкусен великденски козунак":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg