Козунак? Не! Козуначен кекс за Великден!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Всеки си хапва козунак на Великден, но какво ще кажете да си хапнете козуначен кекс? Също толкова вкусен е, но е и много по-сочен, заради огромното количество глазура. Мммм...

Необходими продукти:
3 яйца
100 мл топло прясно мляко
100 г захар
щипка сол
20 г прясна мая
100 г мазнина (равни части олио и краве масло)
около 350-400 г брашно
есенция - лимон и ванилия
около 100 г стафиди
локум

За сиропа:
100 г захар
100 мл ром
400 мл вода
сок от 1 портокал
ванилия

За глазурата:
100 г пудра захар
1-2 с. л. гореща вода

Начин на приготвяне:
Маята се размива с 2 с. л. топло прясно мляко, щипка сол и 1 с. л. захар и се оставя да шупне около 10-15 минути.

Яйцата се разбиват леко със захарта, прибавят се останалото прясно мляко и есенциите. Накрая се изсипва и шупналата мая.

В подходящ съд се пресява брашното. В средата му се прави кладенче и постепенно се налива яйчно-млечната смес. Меси се, докато тестото започне да се отделя от ръката. После се поставя на топло, за да втаса за около 1 час или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва, като постепенно към него се прибавя мазнината. Повторно се оставя да втаса за 30-40 минути на топло. Към втасалото тесто се прибавят стафидите, които предварително са измити и накиснати в 1 с. л. ром. Добавя се и локум, който е нарязан на дребни кубчета. Всичко се омесва добре, след което се прехвърля в намаслена кексова форма.

Козуначният кекс се оставя да втаса за 40 минути.

В това време фурната се загрява на 180 С. Кексът се пече до готовност и след като се изпече, се освобождава от формата.

Когато кексът изстине, се залива с горещ сироп. След като е поел сиропа, се намазва с глазура.

Ето как се приготвя сиропа!
В малка тенджера се смесват водата, ромът и захарта. След като сместа заври, тенджерата се сваля от котлона и се прибавя портокаловият сок. Накрая сиропът се ароматизира с ванилия.

Глазурата се приготвя по следния начин.
В сух съд се поставя пресятата пудра захар. Сипва се вода, като се разбърква непрекъснато. Глазурата е готова, когато е станала красива гладка бяла смес.

Да ви е вкусно и празнично, приятели!  


 

Коментари към "Козунак? Не! Козуначен кекс за Великден!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg