Брачни консултанти споделят 6 навика, които унищожават брака

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Понякога приближаващия край на брака може да ви се изплъзва от полезрението. Някои хора дори не осъзнават какво се е случва, докато бракът не приключи.

"Любовта и доверието са жизненоважни компоненти за създаването на солиден брак, който да издържи. Но само любовта и доверието не са достатъчни. Когато времената станат трудни и животът напрегнат, да притежавате умението да слушате ефективно (себе си и съпруга си), да управлявате добре интензивните, негативни емоции и да общувате без обвинения или по отбранителен начин, - това са инструментите за справяне с най- трудните предизвикателства на живота, "Казва експерта по връзките Адриан Леви,  лицензиран брачен и семеен терапевт.

Експертите по връзките и терапевтите, които са специализирани в подпомагането на здравите бракове, са съставили списък с причините, поради които браковете приключват. Знанието за нещата, които се объркват в брака, ще помогне на всички в дългосрочен план.  Да сте наясно с основните причини, които рушат брака, е най-добрият начин да не ги допускате.

Ето 6 неща, които могат да помогнат на брака ви да приключи

1. Не разговаряте за връзката си

Много хора мислят, че след като се омъжите, вече не е нужно да говорите за връзката си. Това е невярно и една от основните причини, за края на брака. Да можеш да седнеш и да обсъдиш връзката си е жизнено важно, особено в брака.

"... моят съвет е да поддържате комуникацията отворена. По-специално, да бъдете готови да оцените опита на партньора си, да слушате, да правите компромиси, и да се опитате да насърчите съпричастността с партньора си ", казва д-р, терапевт по връзките Рае Мезей.

Да се омъжиш или ожениш създава дългосрочен ангажимент към партньора ти. Бракът не означава, че връзката винаги ще работи безпроблемно. Комуникирайте относно връзката си, за да поддържате брака си здрав и щастлив.

2. Вие нямате взаимоотношения извън брака

Да имате връзки и приятелства извън брака си е от ключово значение за поддържане на брака силен и здрав. Трябва да имате система за подкрепа, която не е само вашият съпруг/а. Това означава, че трябва да имате приятели и /или силни взаимоотношения с членовете на вашето семейство.

Брачните терапевти са посочили, че ако вашето единствено силно приятелство или връзка е само с вашия съпруг/а, тогава вашият брак може да е в беда. Наличието на мрежа за подкрепа и възможността да поемете стрес от партньора си е от жизненоважно значение за здравословния и дълготраен брак.

3. Имате различия в ценностите

Когато се ожените за някого прекалено бързо, може и да не познавате човека изцяло. Бракът би трябвало да е времето, в което научавате повече за човека, с когото ще прекарате остатъка от живота си. И понякога разбирате, че не споделяте едни и същи ценности и морал.

"Партньорите трябва да са напълно сигурни, че техните ценности съвпадат, преди да се впуснат в брак. Други различия могат да бъдат приети и толерирани, но разликата в ценностите е особено проблемна, ако целта е дълготрайна любов ", казва проф., д-р по психология Кели Камбъл.

4. Пазите тайни един от друг

Въпреки че със сигурност има неща, които често предпочитаме да пазим за себе си, пазенето на тайни е лош навик, когато сте в брак. Не е нужно да казвате на съпруга си всяка мисъл, която ви идва в главата ви, но съзнателното пазене на тайни от него, бързо може да доведе до катастрофален резултат. Брачните терапевти не препоръчват да пазите тайни от съпруга си, независимо големи или малки са те. Честността винаги е най-добрата политика и тя е тази, която ще подхранва здравословен и дълготраен брак.

5. Забравяте колко важни са малките неща

След като се ожените, малките неща могат да започнат да изостават на заден план. Имате деца, имате ипотека, има неща, които трябва да се свършат. Ден след ден, "големите неща" започват да взимат предимство пред "малките неща". Браковете могат да свършат, защото хората забравят да правят комплименти всеки ден на своята половинка или да благодарят за малките неща, като чаша чай или да почистване на хола.

"Когато хората се чувстват специални и са оценени, те са по-щастливи във връзката и по-мотивирани да направят тази връзка по-добра и по-силна", казва Тери Орбуч, доктор, автор и професор в университета в Оукланд. Бракът трябва да бъде изграден в основи. Забравянето на всички малки неща може да доведе до срутване на брака. Важно е винаги да се отделя време да се подхранват тези части от връзката, които обикновено се пренебрегват.

6. Не знаете как да правите компромиси

Компромисът наистина е ключов в брака. Понякога нещата не винаги вървят както искаме. Ако обаче не желаете да правите компромиси, това може да има последици. А именно, може да започне да убива брака ви. Брачните терапевти непрекъснато срещат двойки, на които им е трудно да се съобразяват. Да бъдеш гъвкав и да си способен да жертваш малко за партньора си е ключът към един дълъг и щастлив брак.

Заключителни мисли

Браковете се разтрогват по всякакви причини. Но има начини да оправите нещата. Дори ако има нещо в брака ви, което не работи, брачните терапевти знаят, че с достатъчно преданост и търпение тези проблеми могат да бъдат отстранени. Да бъдеш отворен да се учиш и да променяш поведението си в брака ще ти помогне да останеш влюбен/а и да запазиш брака си дълготраен.


 

Коментари към "Брачни консултанти споделят 6 навика, които унищожават брака":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg