Велики жени в историята

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Жените могат да правят невероятни неща. Има някои жени в този свят, които са го променили напълно, и то към по-добро. Някои жени са имали голямо влияние върху света, в който живеем, и са постигнали повече в живота си, отколкото повечето от нас можем дори да  мечтаем.

1.Клеопатра

 

Тя е последната владетелка от рода на Птолемеите в Египет и се бори усилено, за да спаси Египет от Римската империя. За да  направи това, тя формира съюз с Юлий Цезар и Марк Антоний, и двата съюза са създали многобройни истории на женските й хитрини и майсторство. Тя умира 30 Пр. Хр.

2.Сафо

 

Тази гръцка поетеса е живяла около 625 Пр. Хр.. Тя е създала "сафическата строфа," стил в поезията на три дълги, съчетани с една късастрофа, който много често се използва и днес. Тя също така е създала лирата, инструмент, с 21-струни, който произвеждат красиво, почти поетично звучене.

3. Роза Паркс

 

Роза Паркс е родена през 1913 и е афро -американска активистка за граждански права на чернокожите американци.Паркс става известна с отказа си на 1 декември, 1955 г. да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж. Този прост акт на   една уморена жена в автобус, която просто искат да се прибере у дома става символ на движението за граждански права.

4. Одри Хепбърн

 

През 1950-те и 1960-те години, Хепбърн е считана за една от най-големите „сирени” на екрана. След пенсионирането, тя използва знаменитостта си, за да върши добри дела. Поддръжа на УНИЦЕФ и други хуманитарни каузи до смъртта си през 1993 година.

5. Симон дьо Бовоар

 

Родена през 1908 г., този водещ философ- жена е написала първата по рода си книга, "Вторият пол", като там сочи  сексизма като  доминиращ в обществото и историята, анализира подтисничеството над жената и така тя помага на другите да намерят начин да променят това.  Трактата й става определящ феминисткото движение. Тя умира през 1986 година.

6.Майка Тереза

 

Тази католическа монахиня е родена през 1910 г., и по време на дългия си живот тя помага на хиляди хора, които са болни, гладни, или наранени. Тя е икона на безкористна служба, и вдъхновява други да тръгнат по стъпките й. Добротата й е известна в целия свят, тя е носител на Нобелова награда за мир през 1979 г., и милиони плакаха, когато почина през 1997 година.

7. Коко Шанел

 

Моден дизайнер, който се появява на сцената в началото на 1900, името на Шанел сега е  стандарт за качество на дамска мода. Много от зашеметяващите й модели идват от адаптирането на мъжки облекла стилове. Модната къща, която създава остава силна дълго след нейната смърт през 1971.

8.Мария Кюри

 

Родена през 1867 г., този брилянтен учен е първата жена, спечелила Нобелова награда, и първият човек, който я печели в две отделни категории; първата е  физика през 1903 г., а втората е  химия през 1911 г. Тя разработва рентгеновите апарати, наред с много други неща. Всички тези постижения несъмнено я правят една от най-великите жени в историята. Но работата й и веществата, които използва я отравят и тя умира през 1934.

9. Сюзън Б. Антъни

 

Антъни вярва в правата на жените,  края на робството и правата на работниците. Родена през 1820 г., тя посвещава живота си, за да  гарантира, че всички, които са около нея ще бъдат разглеждани като равни в очите на закона. По времето, когато тя умира през 1906 г.,  е била в челните редици на движението за човешките права.

10. Райна Княгиня

 

Не можем да не споменем и една велика българка. Всички знаем за Райна Княгиня, която ушива и развява знамето на Априлското въстание. Райна Попгеоргиева Футекова-Динчева е родена през 1856 г, и е била учителка в девическото училище в Панагюрище. Тя е само на 20 години, когато Бенковски й предлага да ушие знамето на въстанието и та го развява редом до него. След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на жестоки страдания, оставена на хляб и вода за повече от месец в Пловдивския затвор. Освободена е от затвора след намесата на възмутени европейски дипломати.  С тяхна помощ заминава да учи медицина в Москва и става първата дипломирана акушерка в България. Райна Попгеоргиева написва и първата книга за Априлското въстание „Автобиография“,издадена на руски, а 1924 г и на български език. Умира на 61-годишна възраст през 1917 г. 


 

Коментари към "Велики жени в историята":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg