Да, разликата между атеизъм и агностицизъм е голяма

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Броят на хората, които не се се асоциират с определена организирана религия нараства. Тези хора биват определяни като „не религиозни”. Но самите те се наричат с различни термини. Агностици или атеисти.Нито едно от тези понятия не се счита за религиозна принадлежност, въпреки че сами по себе си са много различни.

Ник Фиш, програмен директор на американските атеисти, казва : "Самият атеизъм е едно нещо: липсата на вяра в боговете", казва той, добавяйки, че идентифицирането като атеист не означава, че отричате вярванията на някой друг. По-скоро атеистите са обединени от липсата на вяра и нищо друго.

Ако един атеист категорично няма вяра в Бога, един агностик остава отворен за идеята за бог, но не почита някой определен такъв. Едновременно отворени и скептични, вярванията на агностиците са определени от собствените им преживявания.

Агностицизмът често се смята за форма на хуманизъм или мирогледът, че духовността може да бъде извлечена от рационална, научна и морална гледна точка (за разлика от нещо божествено). Докато някои хуманисти решително вярват или не вярват в бог, агностичният подход към бога е в съответствие с хуманизма, защото той диктува, че е невъзможно да се докаже или да се оспори съществуването на бога само чрез науката.

Преди да стигнем твърде далеч във философските разсъждения, напомняме: Атеизмът и агностицизмът не се противопоставят на религиозните системи. Както казва Фиш, "Атеизмът говори за това, в което вярвате. Агностицизмът говори за това, което знаете или за което си мислите, че е познаваемо".

За щастие, няма авторитетна фигура, която да проверява вашата духовна ориентация, така да се каже. Голяма част от избора да не следвате организираната религия и как описвате вашите вярвания зависи изцяло от вас. Така че, ако вярвате, че вашият светоглед най-много съответства на атеизма, агностицизма или ако предпочитате да бъдете наричан просто "не религиозен", вие сте свободни да изберете тази част от вашата духовна идентичност.


 

Коментари към "Да, разликата между атеизъм и агностицизъм е голяма":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg