Ечемик на окото, Лечение: 5 средства за домашно лечение

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Ечемикът е малка червена подутина върху клепача, която се получава, когато жлезите на клепачите се запушат или заразят, най-често поради стафилококови бактерии.

Ако някога сте имали ечемик, първата ви мисъл е може би как да се отървете от него. Той може  да бъде много болезнен, със симптоми като сърбеж, подуване и сълзене на очите.  Методите за естествено третиране на ечемика могат да облекчат болката и да излекуват инфекцията.

Причини и рискови фактори

Бавно изтичане на себум от жлезите по линията на ръба на клепачите

Запушване на отвора на жлезата отсъединителна тъкан в резултат на травма, изгаряне или инфекции

Ечемик на окото - Симптоми

Червена подутина на клепача, често с център, пълен с гной

Оток и подпухналост на клепача

Болка в клепачите

Усещане за чуждо тяло в окото

Налепи по клепачите

Усещане за сърбеж около окото

Сълзене на окото

 

Ечемик на окото - Лечение

1. Топли компреси

Ечемикът на окото обикновено се изсушава и лекува сам, с течение на времето, но топлия компрес ще помогне за лечението му. Намокрете чиста кърпа с топла вода, след това я изцедете. Внимателно я поставете върху заразеното око и я дръжте 10-15 минути. Използвайте този метод няколко пъти на ден за лечение на ечемик.

2. Пропуснете контактните лещи и грима

 

Докато се чудите как да се отървете от ечемика, важно е да не слагате контактните си лещи и грим за момента. Контактните лещи могат да донесат  замърсени бактерии и да влошат симптомите на ечемика. Не забравяйте да смените грима за очи, особено спиралата, след като сте имали ечемик на окото. За оптимално здраве на очите, никога не спете с вашите контактни лещи или грим.

3. Здраве за очите и семена от кориандър

Поддържането на чисти клепачи е важна част от лечението и профилактиката на ечемика. Измийте клепачите си с топла вода и избягвайте търкането на очите, особено когато ръцете ви не са чисти. Можете да използвате семена от кориандър, за да направите течност, подобна на чай, с която да почистите очите си. Кориандърът има антибактериални свойства, които могат да бъдат полезни при лечението на ечемик.

4. Черен или зелен чай

 

Черният чай може да помогне за намаляване на възпалението и да се бори с бактериалната инфекция, причинена от ечемика. След като изпиете черния си чай, поставете торбичката за чай на затворения клепач, след като се охлади. Торбичката за чай може да е влажна, но не трябва да капе. Оставете я да стои за 5-10 минути на окото и изхвърляйте чаената торбичка след всяка употреба.

 5. Краставици или картофи

Естественото лечение ечемик на окото може да включва краставици или картофи. Студените резени от краставица могат да намалят възпалението и дразненето. Нарежете краставица, която е била в хладилника и поставете парчето върху засегнатото око за около 10 минути. Ако не разполагате с краставица, резени от картофи могат също да помогнат.

Внимание: Посетете медицински специалист, ако:

Вашият ечемик не се подобрява след няколко дни

Вашият ечемик се е влошил след няколко дни

Изпитвате болка в окото, вместо само по клепачите

Вашият клепач е подут, червен и не се отваря напълно

Зачервяването и подуването се е разпростряло до бузата или други части на лицето ви

Имате проблеми със зрението

Периодично получавате ечемици


 

Коментари към "Ечемик на окото, Лечение: 5 средства за домашно лечение":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg