9 лесни начина да се справите със стреса

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети
Постоянният стрес, независимо дали е причина от ежедневното пътуване до работа, проблеми в семейството или в работата, може да има разрушителни ефекти върху здравето ни. 
 
Доказано е, че стресът може да доведе до много здравословни проблеми, включително промяна в настроенията, безсъние, загуба на апетит и сърдечносъдови заболявания.
 
За щастие обаче има някои лесни начини, по които да намалим стреса и да си отдъхнем от проблемите в ежедневието:
 
1. Посмейте се
 
Всички имаме отговорности вкъщи и на работа, но твърде многото стрес може да доведе както до здравословни проблеми, така и до психически. Един от най-лесните начини за справяне с него обаче е смехът. Може да гледате любимата си комедия или пък да се позабавлявате с близки приятели. 
 
Проучвания показват, че смехът увеличава притока на кислород и кръв към органите, с което автоматично намаля стреса.
 
2. Прекарвайте време с домашния си любимец
 
Домашните любимци не само могат да ви дадат безкрайна обич, но прекрарването на време с тях всъщност е полезно за здравето.
 
Много проучвания показват, че когато галите кучето или котката си, дори и за няколко минути, тялото произвежда хормоните серотонин и окситоцин, които намалят количеството на кортиозол - хормонът на стреса.
 
Това води до понижено кръвно налягане, безпокойство и по-добра имунна система.
 
3. Подредете стаята си
 
Твърде многото разхвърляни неща могат да ви стресират. Постоянният живот в бъркотия допринася за безпокойството и според експерти един от начините да се справите със стреса е просто да подредите и изчистите стаята си.
 
Не се стремете обаче да подредите всичко наведнъж, защото това само ще ви стресира още повече. Започнете с нещо малко и постепенно продължавайте с по-големите неща.
 
4. Свършете задачите си
 
Въпреки, че понякога всички искаме просто да лежим и да не правим нищо, понякога трябва да направим и нещо по въпроса.
 
Пуснете любимата си музика или телевизионно шоу, направете списък с всичко, което трябва да свършите за деня и го свършете. Това не само ще ви накара да изгорите няколко допълнителни калории, но и когато свършите няма да се чувствате изморени и стресирани.
 
5. Пийте сокове
 
Проучвания показват, че съдържанието на витамин Ц в сока от портокал може да помогне за справянето със стреса, защото понижава нивата на хормона кортизол. 
 
Освен това, те също така ще подобрят и имунната система.
 
6. Пейте на глас
 
Кога бе последният път, в който пяхте на глас с всичка сила?
 
Усилете радиото и започнете да пеете. Независимо колко добре или зле се справяте, проучвания показват, че пеенето може да ни направи по-щастливи и да намали нивата на стрес. 
 
7. Тренирайте
 
Един от най-добрите начини за справяне със стреса е тренировката.
 
По време на тренировка, телата ни произвеждат ендорфин, който ни кара да се чувстваме добре.
 
В случай, че нямате време за тренировки, 30-минутната разходка също може значително да намали стреса.
 
8. Секс
 
В случай, че използвате стреса като извинение да не правите секс си помислете отново.
 
Той всъщност е чудесен начин да намалите стреса, защото понижава кръвното налягане, увеличава чувството за интимност с вашия приятел, а също така ви помага да спите по-добре.
 
9. Дишайте дълбоко
 
Може да инвестирате в някое хубаво лавандулово масло и когато сте под стрес да го помиришете и да поемете дълбоко въздух. Това моментално ще ви успокои и ще намали нивата на кортизол.
 
В случай, че предпочитате да не използвате миризми, честите дълбоки вдишвания също са опция. Те ще увеличат притока на кислород към кръвта и в резултат ще бъдете по-спокойни и по-лесно ще се справите със стресовите ситуации.

 

Коментари към " 9 лесни начина да се справите със стреса":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg