10 оправдания, с които трябва да спрем веднага

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Извиненията, които си повтаряме всеки ден, не ни носят нищо добро. Колкото и истински да ни се струват, те ни служат просто за оправдание, че се отказваме. И колкото по-често си и повтаряме, толкова по-слаби и неспособни ставаме. Извиненията са крачка назад, вместо да намерим начин да направим нещата по-добре или, какво пък, просто да ги направим.

Невъзможно е

Това, че досега нещо не се е получило, не означава, че не може да бъде направено. Едва ли в миналото са вярвали, че ще караме коли, ще летим, ще се свързваме от единия край на света до другия. Ако сте си казали „невъзможно е“, излъгали сте себе си. Ако се откажете от тази мисъл и се огледате, за да намерите начин, ще го направите.

Нищо не струвам без висше образование

Бихме казали доста глупава идея. Но е факт, че някои хора продължават да си го повтарят. Не всички преуспели хора имат закачени на стената си десетки дипломи, но това, което имат в изобилие, е страст. Страст към това, което правят.

Не съм достатъчно добър

Никой не е. Всички се учим. Ако изобщо не опитаме, няма как да постигнем каквото и да било. Затова няма значение колко добри сме или не сме. Добър в нещо се става с практиката.

Нямам пари, за да направя това

Вместо постоянно да си мислите за липсата на пари, по-добре се фокусирайте върху начините, по които може да ги изкарате, за да реализирате идеята си. Не влизайте в ролята на жертва, намерете начин да се сдобиете с парите, които ви трябват.

Какво ще кажат хората за това

Никой не се интересува от вас. Най-голямата грешка на човека, която неизменно го дърпа назад и му пречи да се развива и най-вече да бъде истински щастлив, е, че си мисли какво ще си кажат другите. Другите обаче не живеят живота ви. Само вие си го живеете и не бива да го пропилявате с тревоги дали това, което ви е на сърце, ще се хареса на другите хора.

Аз съм такъв и не мога да се променя

И това не е вярно. Човекът е устроен да се адаптира и оцелява. Може и да е трудно, но със сигурност можете да се промените. Важното е да вземете решението, че ще го направите.

Твърде стар съм за това

Може и да е адски изтъркана и банална вече тази реплика, но е напълно вярна – човек е на толкова, на колкото се чувства. Възрастта е повече въпрос на настройка на съзнанието. Да, разбира се, тялото ви няма да е същото на 20 и на 60, но ако духът ви си остане на 20, малко неща ще му се опънат. Да се оправдавате с годините е знак за страх, от който трябва да се избавите. Никога не е късно да преследваш мечтите си.

Аз не съм късметлия

Изборите, които правите влияят върху късмета ви и шансовете да бъде това, което искате. Може и да ви се откриват много шансове, но от вас зависи дали ще направите правилния за вас избор. Ако го направите, ще се наречете късметлия.

Ще направя това, когато имам/случи се…

Много често просто чакаме нещо да се промени в живота ни, за да преследваме мечтите си. Например, да намерим подходящия партньор и тогава ще направим това или онова с негова подкрепа. Или да си намерим най-накрая стабилна работа и тогава еди-какво си. Да, но така губим време, в което бихме могли да бъдем щастливи, правейки това, което искаме. А цялата ситуация звучи по-скоро като оправдание да отложим всичко.

Твърде зает съм

Никой не е твърде зает. По-добре определете приоритети си, вместо да се измъквате от отговорност за собственото си щастие, като се извинявате, че нямате време да го изпитате.

 

Вижте още:

9 неща, от които трябва да се откажем за по-добър живот

10 начина, по които силните жени се справят със света


 

Коментари към "10 оправдания, с които трябва да спрем веднага":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg