10 ценни съвета от Ошо

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Най-ценните думи на духовния учител! Карат ни да се замислим и да направим поне една крачка към това да живеем живота, който сърцето желае.

1. Хората приемат всичко толкова сериозно, че то се превръща в бреме за тях. Научете се да се смеете повече. Според мен смехът е толкова свят, колкото и молитвата.


2. Всяко действие води до незабавен резултат. Просто бъдете внимателни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който наблюдава себе си и открива кое е правилно и кое не; кое е добро и кое е лошо. И е благодарение на това, че го е открил сам, у него има огромна сила: дори и светът да говори, че това не е така, у него нищо не се променя. У него има собствен опит, на който може да се опре, и това е достатъчно.


3. Всички сме уникални. Никога никого не питайте кое е правилно и кое е неправилно. Животът е експеримент, в който сами трябва да си изясните кое е правилното и неправилното. Понякога може да постъпите неправилно, но това ще бъде съответният опит, който ще имате полза.


4. Има моменти, когато Бог идва и чука на вратата ви. Това е любовта - Бог, който чука на вратата ви. Чрез една жена, чрез един мъж, чрез детето, чрез любов, чрез цвете, чрез залеза или изгрева ... Бог може да чука на вратата ви по милиони различни начини.


5. Желанието да бъдем необичайни - това е много обичайно желание. Отпуснете се и бъдете обичайни – това е необичайно.


6. Животът – това е загадка. Тя не може да бъде предсказана. Но има много хора, които искат да живеят предсказуем живот, защото тогава няма да има страх. Всичко би било определено, няма да има никакво съмнение в нищо.


7. Първо бъдете самотен. Първо започнете да получавате удоволствие от самия себе си. Първо станете толкова истински щастлив, че да няма никакво значение, ако никой не идва при вас; вие сте пълни, препълнени. Ако никой не почука на вратата ви, всичко е наред – нищо не пропускате. Вие и не очаквате, че някой ще дойде и ще почука на вратата ви. Вие сте у дома. Ако някой дойде при вас - добре, прекрасно. Ако никой не идва - също добре и прекрасно. Тогава може да обърнете внимание на отношенията с другите. Сега можете да го направите като домакин, а не като слуга, като император, не като просяк.


8. Ако сте богат, не мислете за това, ако сте беден - не приемайте сериозно бедността. Ако сте в състояние да живеете, помнете, че животът е спектакъл, ще бъдете свободни, няма да ви докосне болката. Страданията са в резултат на сериозно отношение към живота; блаженството - резултат от играта. Възприемете живота като игра, радвайте ѝ се.


9. Смелостта – това е движение в неизвестното, независимо от всички страхове. Смелостта не е безстрашие. Безстрашието се случва, когато ставате все по-смели и по-смели. Това е върховното изживяване на смелостта - Безстрашието; смелостта да станеш абсолютен. Но в началото разликата между един страхливец и един смелчак не е толкова голяма. Единствената разлика е, че страхливецът слуша своите страхове и ги следва, а смелчакът ги оставя настрана и продължава напред. Смелчакът отива в неизвестното, въпреки всички страхове.


10. Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в една посока и при едни условия. Утре – в друга. Никога не съм виждал едно и също лице два пъти. То се променя. То постоянно се променя. Но трябва да имате набито око, за да го видите. В противен случай, прахът пада и всичко си остава старото; изглежда, сякаш всичко така си е било.

 

Вижте още:

Ошо: „Любовта е спонтанна, женитбата е пресмятане.”

Ошо за смелостта да обичаш
 


 

Коментари към "10 ценни съвета от Ошо ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg