12 упражнения за по-голяма креативност

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Тези упражнения от американската писателка Дороти Бранд помагат да направим ума си гъвкав и остър и да активираме креативните си способности, когато ни се налага. Може и да ви се сторят странни, но действително работят и ще подобрят креативността ви. И не само! Помагат да се почувствате по-щастливи.


1. Прекарвайте поне един час на ден в безмълвие и отговаряйте на хората около вас, само когато ви задават директни въпроси. В същото време обаче се дръжте както обикновено, за да не създадете впечатление, че не ви е добре или сте в лошо настроение.


2. Всеки ден в продължение на половин час опитайте да мислите само за едно нещо. В началото ще ви е трудно, затова започнете с пет минути на ден.


3. Напишете писмо, в което не използвате лични местоимения – мое, мой, моя, мен, аз.


4. В продължение на 15 минути на ден по време на разговор опитайте да на използвате местоимения като мое, мой, мен, аз.


5. Напишете писмо или си водете дневник с тон на успех, утвърдителен. Но без лъжливи утвърждения. Намерете такива лични победи, за които спокойно и честно може да пишете.


6. Направете си план за два часа на ден и стриктно следвайте плана си. Това е много леко упражнения за креативност за човек, който има чувство за време.


7. Застанете на прага на стая, в която има много хора, и се опитайте да определите размерите ѝ.


8. Намерете си нов приятел и пробвайте да говорите само за него, но така че събеседникът ви да не разбере. Задавайте така въпросите си, че новият ви познат да не разбере, че се отклонявате от отговорите на неговите въпроси.


9. Разказвайте за себе си и своите увлечения, но без жалби, срамежливост, високомерие или хвалене, така че да не уморите събеседника.


10. Заменете изразите „в действителност“, „аз мисля“ с други фрази.


11. Поставете си десет задачи на случаен принцип – например да оставите колата си у дома и да ходите на работа пеша, да не говорите цял ден(или само да отговаряте на въпроси), да не ядете десет часа, да отидете в нов ресторант, да работите цяла нощ.


12. Определете си дни, в които на всички разумни искания ще отговаряте само с „да“.

 

Вижте още:

Не позволявайте на никого да угаси вътрешната ви светлина!

7 начина да бъдем по-спонтанни


 

Коментари към "12 упражнения за по-голяма креативност":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg