14 начина за боядисване на яйцата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Препоръчано

Много и различни са преданията за шарените великденски яйца, много са и начините за оцветяването им.

Преданието, което е най-широко разпространено на Балканите е, че Дева Мария отишла с кошница яйца, за да подкупи палачите на разпнатия Иисус.

Капка кръв, стичаща се от раните му, капнала върху яйцата и те се обагрили в червено.

Часове след Възкресение Христово една жена вървяла по улицата на Йерусалим и носела кошница с яйца. Щом ѝ казали, че Иисус Христос е възкръснал, тя възкликнала, че ще го повярва само ако яйцата в кошницата ѝ се оцветят. Тогава яйцата грейнали с цветове на дъгата, разказва християнска легенда. 

Прадедите ни, нашите баби са създавали бои от продуктите в градината, а днес пазарът изобилства от всякакви изкуствени бои.

Боядисването на великденските яйца обаче може да бъде много приятно и забавно семейно изживяване, приключение, докато опознаваме природата и нейните дарове.

Ето и 14 начина да си боядисаме яйцата с природни цветове, ползвайки натурални оцветители.

1. За син цвят – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. ¾ от глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят;

2. Бежаво – сварени – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки;

3. Оранжево-кафяво – Разтварят се 3 щипки чили на прах, или кафена чаша червен пипер в 1 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. Вари се заедно с яйцата в за 20 минути на тих огън.
4. За златно жълто – залейте три чаени лъжици къркума с гореща вода и потапяйте яйцата, за да ги оцветите;
5. Зелен цвят – мо же да сварите яйцата със спанак, или да ползвате за оцветяване сока от консервирани боровинки, добавяйки малко и от течността с куркумата. Получава се страхотен зелен цвят!
6. Оранжев цвят – може да получите като сварите яйцата с обелки от лук, моркови, червен пипер;

7. Розов цвят – залейте нарязано цвекло с гореща вода, а може и в сок от мариновано цвекло;
8. Червен цвят – идеално се оцветява със сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество варени обелки от червен лук.
9. Виолетов цвят – може да смесите от цветовете, които сте си направили или да ползвате малко количество варени обелки от червен лук;
10. Жълт цвят – ползвайте сварени обелки от лимон и портокал, чай лайка, семена целина или шафран.

Можете и да си направите отделни води, които да смесвате, за да си набавите и останалите цветове!

11. Цветна вода за червено – 2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица оцет, 2 чаши вода;
12. Цветна вода за жълто – 3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, лъжица оцет, 3 чаши вода;
13. Цветна вода за синьо – ½ килограм смачкани замразени боровинки, лъжица оцет, 2 чаши вода;
14. Цветна вода за зелено – 1 кг спанак или 2 връзки магданоз се залива с 2 л вода, и се вари до оцветяване на сместта.
 

Вижте още:

4 мита за навици при диети

На Велики четвъртък боядисваме яйцата


 

Коментари към "14 начина за боядисване на яйцата ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg