4 типа поведение на емоционално нестабилен човек

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

" Емоциите ни са много нестабилни и никога не трябва да бъдат основата за посоката в живота ни." - Джойс Ми

Емоционалната нестабилност може да бъде знак за по-голям проблем у човека. Емоционалната нестабилност може да означава разстройство на личността, като например гранично личностно разстройство.Тя също може да бъде знак за травма от детството, депресия или тревожност.Признаците на емоционално нестабилен човек могат да варират. Тези хора могат да проявят признаци на депресия и тревожност, като същевременно проявяват редица поведения, които могат да засегнат самите тях и хората около тях.

Комисия по консултиране (HTTP://WWW.COUNSELLING-DIRECTORY.ORG.UK/BORDERLINE.HTML)добавя: "Тези хора могат да имат също силни пристъпи на гняв, тревожност или депресия, които могат да продължат няколко часа или дори дни. Промените на настроението ще варират между периодите на дисфория и периодите на еуфория, и от маниакално самочувствие до тежката тревога, и раздразнителност. "

Тук представяме 4 поведения на хора с емоционална нестабилност

1. Те са по-импулсивни в действията си

Някой, който е емоционално нестабилен, е по-склонен да действа импулсивно. Такива хора могат да направят неща, които биха могли да навредят на самите тях и на другите, без да осъзнават. Например, за някой, който е емоционално нестабилен, е по-вероятно да кара колата си изключително бързо или да шофира под въздействието на наркотици или алкохол.Техните импулсивни действия е много по-вероятно да бъдат насочени към опасност. Емоционално нестабилните хора също така са по-склонни към импулсивно харчене или хазарт. Те имат много малък самоконтрол и може да не осъзнават удовлетрението в перспектива. Рисковите забавления (като хазарта) могат да ги накарат да се чувстват добре за кратки периоди от време, тъй като дългосрочно не успяват.

2. Те имат проблем с гнева

Един от най-големите отличителни белези на емоционално нестабилен човек е гневът. Емоционално нестабилният човек често има проблеми, с контрола на начина, по който изразява гнева си. Те се колебаят между това да бъдат много любезни и изключително яростни. Те не могат да контролират емоциите си по здравословен начин. Те могат да викат и да крещят, когато са ядосани, или могат да изразят гнева си чрез насилствени действия. Това не винаги означава, че ще навредят физически на човека, на когото се ядосват, но може да блъскат врати и да бутат предмети.

Асистент и клиничен професор по психиатрия д-р Каръл У. Берман заявява: "Най-важното  е да не придавате субективен характер на поведението на лицето и да не го вземете лично. Не забравяйте, че не става въпрос за вас. Хората с гранично личностно разстройство не са напълно наясно с поведението си и ефекта върху другите хора. "

3. Приключват и отново започват връзки

Някой, който е емоционално нестабилен, трудно поддържа и отношенията си стабилни. Той може да се колебае между силно  чувство на любов към някой човек и след това да изпитва негативни чувства към същия. Освен това, те трудно поддържат стабилна връзка. Могат да започнат спорове и да се разделят с половинките си, само за да се съберат отново с тях след няколко часа или дни.

Техните романтични отношения обаче не са единствените, които страдат. Хората, които са емоционално нестабилни, имат затруднения да поддържат всякакъв вид взаимоотношения. Техните приятелства могат да страдат, както и връзките им с членовете на техните семейства. Те могат да бъдат отчуждени от семействата и приятелите си, защото другите им връзки страдат.

4. Те имат крайни реакции

Подобно на своите проблеми с гнева, хора, които са емоционално нестабилни, често имат крайни реакции към ситуации, които са или реални или въображаеми.Ако възприемат, че са сбъркали по някакъв начин, те може да имат по-силна реакция на момента, вместо да разберат повече за ситуацията. Тяхното възприятие към света може да бъде „изключено” и те ще реагират по-скоро на това, отколкото на реалността на ситуацията.

Едно от най-разпространените възприятия, които могат да доведат до крайна реакция в емоционално нестабилни хора е възприемането за изоставяне. Ако смятат, че семейството или приятелите им ги изоставят, независимо дали това е вярно или не, това може да доведе до изключително негативна реакция.

Заключителни мисли

Хората, които страдат от емоционална нестабилност често са хора, които са претърпели някаква травма в живота си. Те изпитват трудности при разработването на инструментите, от които се нуждаят, за да поддържат емоциите си овладени.

Често хората, които са емоционално нестабилни, могат да се повлияят от силна система за подкрепа, както и от терапия, и понякога от лекарства.

Емоционално нестабилните хора често не искат да засегнат хората около тях, но понякога може да се случи. Ако някой, когото познавате и ви е близък, има проблеми с емоционална нестабилност, разпознаването на това поведение може да ви помогне да разберете какъв вид помощ им е необходима, за да ги насочите към правилния път.


 

Коментари към "4 типа поведение на емоционално нестабилен човек":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg