5 навика, които издават ниско самочувствие

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Ниското самочувствие е пречка в живота на много хора. Понякога дори не осъзнаваме напълно колко нереална и ниска е самооценката ни, но нашето подсъзнание буквално ни саботира. Защото в крайна сметка в каквото вярвате, това и става. По-добре се отучете от тези неща, научете се да вярвате в себе си и изведнъж светът ще се промени.


1. Навикът да се сравнявате


Навика да сравняваме себе си с другите и да ги гледаме отдолу нагоре, това е сигурен знак за зависимост. Да отричате своята уникалност, това означава да предавате себе си. Да оценявате себе си чрез другите означава да рискувате никога да не познавате себе си истински. Не игнорирайте източника на собствената си сила и бъдете уверени, че имате свой път, не е нужно винаги да "служите" на другите.


2. Навикът на съперничеството


Постоянните опити да си съперничите с другите всъщност са признак на това, че се чувствате по-неспособни и се опитвате да докажете обратното. Спокойните, постигнали хармония със себе си хора, знаят, че всички сме различни и приемат, че така както има по-неспособни от тях, така има и по-способни.


3. Навикът да се надявате


Когато се откажеш да вярваш в себе си, живееш в надежди и очакване. Надявате се, че ще ви понесе течението или ще се появи този, който ще ви поднесе живота на тепсия. През цялото време чакате нещо или някой да прави нещата вместо вас. Но да живеете по чужд сценарий не е живот, а просто съществуване. Нима няма да усетите от магията на живота?


4. Навикът да търсите одобрение


Когато не знаете собствената си цена, ще ви се иска постоянно да получавате оценката на другите. Когато търсите признание, вие не правите това, което ви се иска, а това, което искат от вас, само и само да получите минутка на слава. И колкото повече признание получавате, толкова повече ще ви е нужно в подкрепа на собствената ви значимост. Получава се порочен кръг. Но от него може да се измъкнете, веднъж осъзнаете ли, че истинската ви стойност идва отвътре, а не се дължи на оценката на другите.


5. Навикът да манипулирате


Когато не вярвате в своите сили, използвате чуждите, за да постигнете собствените си цели, като манипулирате хората. Неуверените в себе си хора стават майстори в това да прилагат всевъзможни трикове и уловки, за да накарат другите да им свършат работата. Играят си съвестта им и чувството за вина, например. Вместо да манипулирате, трябва да откриете в себе си мотивация да се развивате.
 

Вижте още:

10 начина, по които силните жени се справят със света

5 неща, от които не трябва да се срамуваме


 

Коментари към "5 навика, които издават ниско самочувствие":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg