5 неща, за които отслабването не помага

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Всяка жена си има своите „драми“, своите „грахови зърна“, които тормозят съзнанието ѝ и ѝ пречат да изрази истинското си аз. Но за много жени това е невъзможността да отговорят на изкуствено заложените стандарти за красота. Губим щастието си в напразни опити да отслабнем – просто защото не осъзнаваме, че да сме щастливи зависи само от нас, а чакаме – чакаме идеалните килограми, стройната фигура, за да бъдем по-щастливи, по-уверени, по-успешни в работата си дори. Но нещата изобщо не стоят така.

Случвало ли ви се е мислите ви да гравитират около една, например: „Ще си намеря работа точно в Х компанията, само ако сваля тези Х килограми,“ или пък „Най-накрая ще имам дълготрайна сериозна връзка, само ако сваля тези Х килограми.“? Много често тези мисли дори задържат жената у дома, отказваме срещи, излизания по някакви поводи, „само докато свалим тези Х килограми, и тогава…“

Трудно е да си признаем това, но ако сте от жените, които в някакъв момент са били обсебени от килограмите си, то вероятно сте изпадали в тази ситуация – когато сте си мислили, че идеалната фигура ще реши всичките ви проблеми.

Да, отслабването ще подобри самочувствието ви, а подобреното самочувствие неизменно води до повече успехи във всички сфери от живота ни. Но не, отслабването няма да реши проблемите ви, ако разчитате на подобно нездраво самочувствие. Не се заблуждавайте, че слабеете, за да подобрите някое от тези 5 неща в живота си – направете го за себе си! Защото отслабването със сигурност не е начинът да решите проблемите си в тези 5 сфери от живота ви.

Любовният ви живот

Истината е, че ако връзката ви не върви на сегашните ви килограми, тя няма да върви и когато ги свалите. Всъщност, може да стане и по-зле, казват експертите.

Много често сред двойките се получава това – партньорът започва да ревнува, когато променяте начина си на хранене и грижите, които полагате за себе си. Мъжете си мислят, че свалите ли излишните килограми и започнете ли да изглеждате по-добре, ще ви се прииска да се срещате с други.

Може да предотвратите това като говорите открито за целите си – че искате да отслабнете, за да се погрижите за здравето си. Обяснете точно защо променяте начина си на живот. Ако обаче ревността и несигурността на любимия ви човек вече са факт, много е вероятно, че за да постигнете целта си, ще трябва да се разделите с него.

Работата

Кандидатствайте за мечтаната си работа сега, а не след 15 килограма. Често неувереността що се отнася до работата, се крие в това, че жената може да има чувството, че няма да се представи добре, ако не се чувства красива и уверена във външния си вид. А много често на повърхността излизат и обиди от детските и тийнейджърски години под формата на комплекси и угнетяващата мисъл „няма да ме вземат, защото ще ме помислят за дебела“. Това обаче няма как да бъде по-невярно. Когато си говорим за бизнес, хората са достатъчно пораснали и узрели, за да ценят качествата, а не външния вид. Нещото, което може да ви провали на интервю, са не килограмите ви, а собствената ви ниска оценка за себе си – в крайна сметка, ако вие не оценявате себе си, защо някой друг, непознат, трябва да го прави вместо вас? Променете менталната си нагласа – повтаряйте си колко невероятна и способна личност сте. И подайте автобиографията си още сега.

Проблемите с депресията и тревожността

Много хора си мислят, че наднорменото тегло и депресията просто вървят ръка за ръка, и предполагат, че отслабнат ли, изведнъж ще им просветне и ще се почувстват по-добре. Много често обаче депресията е резултат от други фактори и няма нищо общо с теглото. Ако сте в депресия, тя няма да се изцери мигновено с отслабването ви. Ако наистина искате да се преборите с този сериозен проблем, посетете психолог. Не се отказвайте от отслабването, разбира се, то ще подобри цялостното ви здравословно състояние.

Самочувствието

О, да, категорично няма да го отричаме – свалиш ли някое и друго килце, пред очите ти става по-розово и отново изправяш рамене, оглеждайки се дали другите те гледат. Но не, от опит ще го кажа,  колкото и да действа като ритник за самочувствието, отслабването не е решение на проблемите със самооценката. Ефектът от този ритник е краткотраен – докато и вие, и познатите ви свикнат с новата ви фигура и всичката ви несигурност в себе си отново се покаже на повърхността. Самочувствието си може да подобрите, но това си иска работа – търпение, воля и усърдие, но, повярвайте, всяко усилие си струва. Защото нещата стават много различни, когато най-накрая оцените достойно и заобичате себе си.

Връзката ви с храната

Не си мислете, че отслабнете ли, това значи, че вече  няма да обичате чипсове, пици, кроасани и торти и като с магическа пръчица ще заобичате зелени смутита, плод и зеленчук. Няма такова нещо. Отслабването е само началото на един много дълъг процес на учене как да се храните в зависимост от естествените нужди на тялото си. Трудно е, но не невъзможно, да се отучите от пасти, торти и подобни, да се научите да слушате сигналите на тялото си, така че да знаете, че може да си позволите парче торта, но и как да пречистите тялото си след това. Всяко усилие, което полагате в този смисъл, си струва неимоверно, защото нищо, наистина нищичко, не е така ценно, както здравето ви.

В крайна сметка да повярвате в себе си, да обичате себе си, да преследвате целите и мечтите си и да се научите да живеете здравословно – тези неща не трябва да се случват, след като отслабнете. А още сега. И ще отслабнете без дори да разберете кога и как се е случило.


 

Коментари към "5 неща, за които отслабването не помага":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg