Повечето хора приемат повече от препоръчаните 2,300 милиграма сол на ден, което води до сериозни здравословни проблеми.
Хранителният режим, висок на натрий увеличава риска от инсулт и сърдечни заболявания.
Най-добрият начин да избегнете високия прием е да сами да готвите храната си и да избягвате супи в консерва, готови ястия и преработени меса.
В случай, че напълно искате да премахнете солта от вашия хранителен режим ето и 5 подправки, с които можете да го направите:
1. Босилек
Ако искате да неутрализирате ефектите на солта върху сърцето то започнете да готвите с босилек.
Той съдържа голямо количество магнезий и бета-кератин, които помагат за намалянето на холестерола. Другият плюс е, че може да го добавите както в салата, така в спагети, смутита и други ястия.
2. Див копър
Дивият копър е вкусна подправка, която е богата на фибри и антиоксиданти.
Той също така може да подобри храносмилането и да освежи дъха.
3. Дафинов лист
Добавете няколко дафинови листя към супата или ястието за фантастичен вкус и много здравословни ползи.
Дафиновият лист има много антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, които са изключително полезни за човешкото тяло
4. Риган
Риганът е подправка съдържаща много фибри и хранителни вещества включително витамин К, желязо и калции.
Тя също така съдържа антиоксиданти и има антибактериални свойства.
5. Черен пипер
Черният пипер е силна подправка с богат вкус.
Тя има противовъзпалителни свойства и може да подобри храносмилането. Големият й плюс е, че може да се ползва за всичко - супи, салати, паста, яйца, месо или риба.