Колкото и добре да сте подбрали отделните съставки на ястието, то може да се окаже пълна катастрофа, ако не е съчетано с правилните подправки. Комбинацията на различните подправки обаче е и проблемът на много домакини. И преди да сте се отчаяли от готварските си умения, ви предлагаме да разберете как, с какво и колко трябва да овкусявате ястията.
Първото и най-важно правило е да не прекалявате с нито една подправка. По-добре манджата да е леко безсолна, отколкото пресолена. В първия случай винаги може да се добави според вкуса и предпочитанията.
Имайте предвид, че не бива да смесвате повече от три подправки в едно ястие. Също така, отделните вкусове и аромати трябва да се допълват, а не едната да доминира над останалите.
Когато става дума за зелени подправки пък, може да си позволите повече свобода, защото почти всички си подхождат помежду си. Но най-добрата комбинация е босилек, риган и мащерка.
При сладките подправки най-успешното съчетание е канела, индийско орехче, бахар и карамфил. Имайте предвид, че щипка червен пипер подсилва сладкия вкус и го кара да изпъкне още повече.
С лютите подправки е добре много да се внимава. Те не бива да доминират като количество и вкус над основния продукт.
Разбира се, всяко правило си има изключение! А и истинското майсторство в кухнята се постига с непрестанни експерименти. Ако обаче нямате нито времето, нито желанието да съсипете десетки манджи, докато създадете съвършената, то тогава тези съвети със сигурност ще са ви от полза!