Как да комбинираме подправките?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Препоръчано

Колкото и добре да сте подбрали отделните съставки на ястието, то може да се окаже пълна катастрофа, ако не е съчетано с правилните подправки. Комбинацията на различните подправки обаче е и проблемът на много домакини. И преди да сте се отчаяли от готварските си умения, ви предлагаме да разберете как, с какво и колко трябва да овкусявате ястията.

Първото и най-важно правило е да не прекалявате с нито една подправка. По-добре манджата да е леко безсолна, отколкото пресолена. В първия случай винаги може да се добави според вкуса и предпочитанията.

Имайте предвид, че не бива да смесвате повече от три подправки в едно ястие. Също така, отделните вкусове и аромати трябва да се допълват, а не едната да доминира над останалите.

Когато става дума за зелени подправки пък, може да си позволите повече свобода, защото почти всички си подхождат помежду си. Но най-добрата комбинация е босилек, риган и мащерка.

При сладките подправки най-успешното съчетание е канела, индийско орехче, бахар и карамфил. Имайте предвид, че щипка червен пипер подсилва сладкия вкус и го кара да изпъкне още повече.

С лютите подправки е добре много да се внимава. Те не бива да доминират като количество и вкус над основния продукт.

Разбира се, всяко правило си има изключение! А и истинското майсторство в кухнята се постига с непрестанни експерименти. Ако обаче нямате нито времето, нито желанието да съсипете десетки манджи, докато създадете съвършената, то тогава тези съвети със сигурност ще са ви от полза!


 

Коментари към "Как да комбинираме подправките?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg