5 подправки с невероятно полезни свойства

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
 
Всички обичаме да използваме подправки когато готвим, но знаехте ли, че те също така имат доста полезни свойства? 
 
Много от тях имат противовъзпалителни свойства, а също така предпазват и от редица болести.
 
Вижте и кои са те:
 
1. Канела
 
Канелата е доста известна подправка, която има редица ползи за здравето. Тя съдържа много антиоксиданти и полифеноли, има противовъзпалително действие, намаля риска от сърдечен удар и спомага и за нормалните нива на кръвната захар.
 
2. Куркума
 
Главната съставка на куркумата е куркумин, който има силно противовъзпалително действие и е силен антиоксидант.
 
Много проучвания показват, че куркуминът помага при симптоми на артрит, а също така може да помогне за предотвратяването на сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.
 
3. Джинджифил
 
Джинджифилът се използва в алтернативната медицина от далечни времена. Редица проучвания показват, че джинджифилът помага при гадене, има противовъзпалителни действия и може да намали болката в мускулите след тренировка. 
 
4. Кимион 
 
Кимионът е подправка главно използвана в индийската и мексиканска кухня. Той помага за по-добро храносмилане и предпазва от стомашно-чревни разстройства. Подправката също така е и отличен източник на желязо, антиоксиданти и полифеноли.
 
5. Чили / Лют червен пипер
 
Чилито е известно със свойството си да забързва метаболизма и да забърза свалянето на килограми, но това обаче далеч не са единствените му полезни качества.
 
То съдържа висока доза витамин Ц, който заздравява имунната система, а капсаицинът - активното вещество на лютите чушки, действа противовъзпалително и може да намали болките при симптоми на артрит.

 

Коментари към " 5 подправки с невероятно полезни свойства":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg