Всички обичаме да използваме подправки когато готвим, но знаехте ли, че те също така имат доста полезни свойства?
Много от тях имат противовъзпалителни свойства, а също така предпазват и от редица болести.
Вижте и кои са те:
1. Канела
Канелата е доста известна подправка, която има редица ползи за здравето. Тя съдържа много антиоксиданти и полифеноли, има противовъзпалително действие, намаля риска от сърдечен удар и спомага и за нормалните нива на кръвната захар.
2. Куркума
Главната съставка на куркумата е куркумин, който има силно противовъзпалително действие и е силен антиоксидант.
Много проучвания показват, че куркуминът помага при симптоми на артрит, а също така може да помогне за предотвратяването на сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.
3. Джинджифил
Джинджифилът се използва в алтернативната медицина от далечни времена. Редица проучвания показват, че джинджифилът помага при гадене, има противовъзпалителни действия и може да намали болката в мускулите след тренировка.
4. Кимион
Кимионът е подправка главно използвана в индийската и мексиканска кухня. Той помага за по-добро храносмилане и предпазва от стомашно-чревни разстройства. Подправката също така е и отличен източник на желязо, антиоксиданти и полифеноли.
5. Чили / Лют червен пипер
Чилито е известно със свойството си да забързва метаболизма и да забърза свалянето на килограми, но това обаче далеч не са единствените му полезни качества.
То съдържа висока доза витамин Ц, който заздравява имунната система, а капсаицинът - активното вещество на лютите чушки, действа противовъзпалително и може да намали болките при симптоми на артрит.