6 неща, които пречат на истинското щастие

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Истинското щастие се дължи на настройката на съзнанието ви. Колкото и да се залъгваме, че зависи от неща и хора във външния свят, щастието е продукт на вътрешния ни свят. Зависи само от това дали избираме да бъдем щастливи. Ако нещо ви пречи да бъдете щастливи, то е вътре във вас, не навън в света. Като тези 6 неща, които може да премахнете.

Не сте си дали разрешение

Най-трудната за осъзнаване, но и най-честата причина да се чувстваме нещастни, е, че просто не сме си позволили да бъдем щастливи. Проваляме се в постигането на щастие, защото не си позволяваме да го имаме. Слагаме го на пиедестал, сякаш е нещо недостижимо и едва ли не се иска да извървим път в адски мъки, за да го постигнем.

Нямате нужда от причина, за да бъдете щастливи. Нямате нужда да си заслужите щастието. Трябва само да си разрешите сами на себе си да бъдете щастливи и ще започнете всекидневно да си намирате малки и големи причини, които досега не сте забелязвали.

Затънали сте в съжаление

Да живеете в миналото е безполезно. Каквото е казано, е казано, каквото е направено, е направено. Препънали сте се, провалили сте се, пропуснали сте възможности. Но докато сте живи, винаги имате шанс. Може да се реванширате пред себе си и да се поучите от грешките си. Животът е твърде кратък, за да не бъдете в настоящия миг. Той е единственото нещо, което притежавате наистина, върху което имате контрол. Ако изберете да бъдете щастливи точно в този момент, изграждате основата за бъдещото си щастие.

Сравнявате се с другите

Няма значение кой. Да сравнявате своите постижение с нечии чужди винаги води до едно нещо – неудовлетворение.

Да следвате стъпките на успешните хора може и да изглежда страхотно, но ако имате възможност да разгледате живота им с лупа или да се поставите в техните обувки, ще осъзнаете, че и те имат своите проблеми, мъки, тревоги и дори несигурност. Успехът изглежда добре на хартия, но няма да откриете щастие в него, ако не го постигнете, следвайки своите собствени цели.

Трябва да откриете своите приоритети и да се стараете за тях. Това е единственият начин да постигнете истински успех и щастие. Ако разберете, че вашата мечта изисква да направите нещо, което и някой друг е направил, ок тогава. Само запомнете, че сте уникални, така че и вашият път към щастието е уникален. Ничие възприятие за успех и щастие не може да определи вашия път.

Забравяте да бъдете благодарни

Чували сте и вероятно сами сте се убедили колко вярна е онази приказка, че „не знаеш какво имаш, докато не го изгубиш“. Но не е нужно да бъде така.

Задайте си тези въпроси и направете „инвентаризация“ на живота си:

Имате ли покрив над главата си?

Имате ли дрехи на гърба си?

Имате ли храна на масата си?

Имате ли хора, които ги е грижа за вас?

Четете ли това на смартфона си?

Ако сте отговорили с „да“ на всички въпроси, спомнете си, че всичко може да ви бъде отнето на мига. И бъдете благодарни, че го имате. Истината е, че нещата, които не могат да бъдат купени, водят до щастие – дали ще е приятелската компания за по бира, празничните вечери със семейството или голяма любов. Бъдете щастливи, че имате толкова много и имате шанса да изживеете всички тези отношения.

Егоистични сте

Обърнете внимание следващия път, когато получите нещо, което ви прави щастливи. Обърнете внимание и когато вие самите дадете нещо, което прави някого щастлив. Забележете колко различни са нивата на щастие. Хората създават позитивни връзки, давайки си взаимно. Това сякаш е нещо вечно и много емоционално.

Но този цикъл на получаване е токсичен и никога не води до истинско щастие. То означава да даваш без намерение да получиш в замяна. Може да давате по много начини – пари, състрадание, време, питие, емоции. Само когато поставите фокуса върху помагането на другите, тогава ще постигнете истинско щастие. Но както сме си говорили преди, това не значи да загубите идентичността си, да не обръщате внимание на собствените си нужди.

Не слушате себе си

Има един вътрешен глас, който ви нашепва да напуснете работа, да скъсате с гаджето. Но по някаква причина просто не успявате се вслушате в него. Но този глас знае точно кои сте и какво искате, за да сте щастливи. Трябва обаче да си позволите да чуете този глас, да му се доверите, да се доверите на себе си.  


 

Коментари към "6 неща, които пречат на истинското щастие":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg