Не бяхме чували за ямайски бананов кекс, но трябва да ви кажем, че звучи много вкусно. И е! Забъркайте си го и се убедете сами...
Необходими продукти:
2 с. л. мек маргарин (масло)
2 с. л. крема сирене
230 г захар
1 яйце
280 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/8 ч. л. сол
2- 3 броя банани
125 мл прясно мляко
2 с. л. тъмен ром
1 ч. л. настъргана кора от лайм
2 ч. л. сок от лайм
1 ч. л. ванилова есенция
60 г ситно нарязани орехи
30 г кокосови стърготини
За глазурата:
60 г кафява захар
2 ч. л. маргарин
2 ч. л. сок от лайм
2 ч. л. тъмен ром
2 с. л. смлени орехи
2 с. л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 190 С, а формата за печене се намаслява и се оставя встрани.
2 с. л. маргарин и крема сиренето се разбиват с миксер на средна скорост. Прибавя се захарта като се продължава да се разбива сместа. После се добавя яйцето и още един път се разбива добре.
В отделна купа се пресява брашното заедно с бакпулвера, содата и солта.
Бананите се пюрират и се смесват с млякото, рома, ваниловата есенцията, настърганата кора и сока от лайма.
Пресятото брашно и банановото пюре се прибавят последователно към маслената смес като след всяко се разбърква добре. Към получената смес се прибавят орехите и кокосовите стърготини.
Тестото се излива в подготвената форма и кексът се пече 50-60 минути като готовността се проверява с клечка.
За да приготвите глазурата:
В малка тенджерка се смесват маргарина, захарта, сока от лайма и рома. Довежда се до леко кипене и се вари 1 минута при постоянно разбъркване. После се сваля от котлона и се прибавят орехите и кокосовите стърготини.
С получената глазура се покрива топлият кекс.
Да ви е сладко!