В кои храни са нужните витамини

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

В различните сезони организмът ни се нуждае от засилване на имунитета, което постигаме най-вече с необходимите витамини.

Най-добре, ако успяваме да доставим необходимото количество чрез качественото и пълноценно хранене.

Ето и в кои храни се съдържат важните за здравето на организма витамини.
 

Витамин А

Набавяме го с продуктите от животински произход – рибено масло, черен дроб, млечни продукти и т.н.). Много от продуктите съдържат и бета-каротин – про-витамин А, който се превръща в организма във витамин А. Той влияе положително на зрението, лигавиците, кожата, растежа, имунната защита.

Витамин С

Има го в плодовете и зеленчуците – шипката и дребните горски плодове, зелето, цитрусовите, ябълките, сладкия пипер. В черния дроб и бъбреците на едрия рогат добитък. Влияе благотворно на усвояването на фосфора от храната, на формирането на зъбите и костите.

Витамин D

Витамин D2 постъпва в организма в малко количество от хранителните продукти (тон, треска, мляко, жълтъка на яйцата), а витамин D3 се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Витаминът способства за зарастване на раните и за предпазване на клетките на организма от окисление.

Витамин Е

Съдържа се в растителните масла, граха, фасула. Влияе на формирането на здрави кости, поддържа здравето и растежа на здравите клетки и на нервната и мускулната система на организма.

Витамин В1

Синтезира се от зелените растения и микроорганизми, съдържа се в маята, свинското месо, картофите. Влияе на растежа, функциите на нервите и мускулите и на производството на енергия.

Витамин В2

В черния дроб, бъбреците, яйцата, изварата, кашкавала, месото, маята. Влияе на преработването на енергията и растежа на тъканите.

Витамин В6

В черния дроб, сърцето и бъбреците на животните, бананите. Влияе на функционирането на различните ферменти и способства за усвояването на мазнините и въглехидратите.

Витамин В12

В продуктите от животински характер. Влияе на образуването на червените кръвни телца и поддържането на нормалното функциониране на клетките.

Пантотенова киселина (витамин В5)
В белите гъби, черния дроб, граха. Влияе на преработването на мазнините и въглехидратите и е особено полезен за кожата.

Фолиева киселина

В пресните зеленчуци (марули, бобови, домати, спанак), черния дроб, бъбреците, яйцата. Влияе на растежа на съединителните тъкани, на кожата, костите, зъбите, защитава клетките от окисление.

Източник: zdrave.bg
 


 

Коментари към "В кои храни са нужните витамини ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg