За да подсладите мързеливата събота, сме ви подготвили една неустоима торта, която съчетава още по-неустоима комбинация – мляко и мед! Попаднахме на рецептата в блога towerwitch.blogspot.com и решихме, че определено си заслужава да я споделим с вас…
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
30 г краве масло, меко
2 яйца
2-3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
За крема:
60 г ванилов пудинг/нишесте на прах за 800 мл прясно мляко
600 мл прясно мляко
7-8 с.л. захар
½-1 ч.ч. краве масло
Начин на приготвяне:
Захарта, медът и маслото се смесват в тенджера на тих огън. Бърка се докато захарта се разтопи и след това сместа се оставя да поизстине.
Добавят се разбитите яйца и отново се загрява на тих огън, за да се поотпусне сместа. Бърка се до хомогенно смесване.
После сместа се сваля от котлона и се добавят 2 ч.ч. брашно със содата и канелата. Бърка се енергично. Върху набрашнена повърхност се замесва меко тесто като постепенно се прибавя останалата част от брашното. Ако все още лепне се прибавя колкото е необходимо, за да престане.
Дели се на 6 еднакви части, които се разточват върху набрашнена хартия за печене. Оформят се 6 кръгли платки с диаметър 26 см и дебелина 2-3-мм.
От изрязаното тесто се оформят фигурки за украса на тортата. Пече се в загрята до 180°С фурна за около 5 минути.
Приготвяне на крема:
Сварява се по-малко от написаното на пакетчето мляко, за да не стане много рядък крема. Следва се описания на пакетчето начин на употреба.
Кремът се подслажда. Добавя се мекото краве масло и се разбива до гладка смес.
Кремът и блатът се оставят да изстинат. След това се оформя тортата като се редуват блат и крем, блат и крем и т.н.
Накрая завършва с крем. Аранжира се с медени фигурки и се ръси с шоколадови пръчици или канела. И готово!