Чували ли сте за Джулия Чайлд? Ако не сте, нека ви кажем, че това е гранд дамата на американската кулинария, жената, която промени начина, по който американците мислят за храната и готвят ястията като обогати кухнята им с елементи на френската кухня. А днес се навършват точно 100 години от раждането й!
Когато след сватбата си Джулия се премества в Париж и се записва на курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu, тя се влюбва във френската кухня и решава да я направи достъпна за всички. Г-жа Чайлд успява да превърне готвенето от необходимо задължение в удоволствие, а една от философиите й е, че то е ритуал, който заздравява семейството. Затова тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.
Нямаше как на днешния ден да не ви поглезим с една от вкусните й рецепти. И понеже няма нищо по-изкушаващо от френските сладкиши – voila! Ето как да си направите шоколадовата торта на Джулия Чайлд.
Необходими продукти:
около 120 гр. млечен шоколад
2 с.л. ром или кафе
1/2 чаена чаша масло
2/3 чаена чаша захар (смесва се с маслото)
3 жълтъка
3 белтъка
1 щипка сол
1 с.л. захар (разбива се с белтъците)
1/3 чаена чаша натрошени бадеми
1/4 ч.л. Бадемов екстракт
1/2 чаена чаша брашно
За шоколадово-маслената глазура:
60 гр. шоколад
2 ч.л. ром
5 – 6 ч.л. масло
Начин на приготвяне:
За тортата:
Предварително затоплете фурната до 350 градуса. Намажете с масло и поръсете с брашно съда, който сте избрали.
Поставете шоколада и рома (или кафето) в малък съд, захлупете го и го поставете в по-голям съд с почти вряща вода, но да не е на котлона.
Смесете добре захарта и маслото. Добавете жълтъците и бъркайте, докато получите еднородна смес.
Смесете белтъците и солата и разбъркайте добре. След това добавете и 1 с.л. лъжица захар и разбийте.
С гумена шпатула разбъркайте разтопения вече шоколад със сместа от масло и захар, а след това добавете натрошените бадеми и бадемовия екстракт. Веднага след това смесете и с една четвърт от разбитите белтъци. Постепенно добавяйте останалите белтъци и брашното, като не спирате да бъркате, докато от всичко не се получи еднородна, гладка смес.
Готовото тесто се поставя в съда, намазан с масло и поръсен с брашно, и внимателно се избутва към краищата му (най-добре става със гумена шпатула).
Пече се около 25 минути. Тортата трябва леко да бухне по краищата, а центърът трябва леко да се движи.
Изчакате поне час – два преди да нанесете глазурата.
А ето и как да я приготвите.
Разтопете около 60 гр. шоколад и 2 ч.л. ром на водна баня за около 5 минути. Постепенно смесете с 5 – 6 ч.л. масло, като не спирате да бъркате. Изчакайте да се изстуди до получаването на удобна за нанасяне консистенция и поставете на тортата. Най-добре е да размажете глазурата със широк нож или шпатула.