Днес ви предлагаме нещо наистина изкушаващо и нестандартно, което ще възхити и най-капризния вкус – торта с понички и мока крем. Запретнете ръкави и да действаме!
Необходими продукти за тестото за понички:
3 ч. ч. брашно
1 яйце
3/4 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. краве масло
7 г суха мая
2 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар за маята
1 ванилия
2 с. л. топла вода
олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне на поничките:
Маята се разтваря в хладка вода заедно с 1 ч. л. захар. Оставя се настрана да шупне. В отделна купа се смесват брашното, захарта, ванилията и солта. Към тях се прибавят разтопеното масло, шупналата мая и яйцето. Сместа се разбива с помощта на миксер, докато наливате на тънка струйка млякото. Крайният резултат трябва да е меко тесто, което се покрива с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
След като тестото е готово, вземете точилката и го разточете с дебелина 1 см. С помощта на голяма и малка чаша се изрязват кръгове. Пържат се на маслена баня, на средна температура, като се обръщат. Щом станат златисти се изваждат.
Необходими продукти за мока крема:
200 гр. черен шоколад
60 гр. масло
2 жълтъка
1 ч.ч. силно кафе еспресо
1 пакетче желатин
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне на мока крема:
На водна баня разтопете шоколада, заедно с маслото. Докато сместа е още топла добавете жълтъците и бъркайте енергично до получаване на еднородна смес. Добавете кафето, 1/3 от сметаната и желатина, предварително разтворен на водна баня с малко вода. Разбийте добре всички съставки и оставете да изстине, след което прибавете останалата сметана и отново разбийте.
Начин на приготвяне на тортата:
Подредете поничките една върху друга върху форма за торта, като върху всеки ред понички намазвате с мока крема, който трябва да е съвсем леко топъл. Когато всички понички са подредени, залейте най-отгоре с разтопен на водна баня шоколад и поръсете с натрошени лешници или други ядки по желание. Оставете тортата да се охлади за 20 минути. Това е! Да ви е вкусно.