Доказано! Хората, които си приличат, се привличат

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Някога вглеждали ли сте се в истински щастливите двойки? Ако, да, може би сте забелязали нещо много интересно – те си приличат! Понякога дори можете да ги помислите за брат и сестра….

Оказва се, че това съвсем не е случайно, а си е нещо като закон на любовното привличане. Всъщност, за това явление дори си има научна теория – така наречената „хомогамия”.

Френски учени са решили да я разгледат по-подробно и да я сравнят с друга теория, а именно „несигурност на бащинството”. Според нея мъжът е склонен да избира жената на базата на противоположни на неговите външни белези. Например, ако той е с кафяви очи и дебели устни, дамата му трябва да бъде със син поглед и по-тънки устни. Логиката е, че това ще му позволи да разпознае в бъдещото си дете своите собствени генетични характеристики.

Според последните проучвания обаче, теорията, че противоположностите се привличат, отстъпва пред тази, че подобното привлича подобно. Оказва се, че двойките много често имат еднакви цвят на косата, очите, черти на лицето и дори специфични белези като трапчинки, например.

За да се стигна до тези изводи е проведен специален експеримент. 100 мъже е трябвало да разгледат различни снимки на жени и да изберат най-привлекателните според тях.

Резултатите били много интересни! Господата се прехласвали най-вече по дами, с черти, подобни на техните.

Учените обаче продължили да дълбаят и направили нов експеримент. Този път проучили двойки с дете. И познайте! Тенденцията съпрузите да си приличат била силно изразена.

Всъщност, от всички експерименти и анализи, се оказало, че теорията за противоположностите, които се привличат, е по-скоро мит!


 

Коментари към "Доказано! Хората, които си приличат, се привличат":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg