Едни от най-интересните плодове, част 1

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Екзотични, интересни, а някои имного вкусни… Това са едни от най-интересните и чудни творения на природата.

Джакфрут, Artocarpus heterophyllus

/http://whitesroad.blogspot.com/

Притежава отличителни хранителни качества.

Едно от 60-те вида вечнозелени хлебни дървета от семейство Черничеви (Moraceae), популярно в тропическите райони на Индия, Непал, Шри Ланка, Камбоджа, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. 

Среща се и в Африка, Бразилия, Ямайка.

Неговите плодовете могат да достигнат 30-40 кг на тегло и размер около 50 см в диаметър.

Има изразителен сладникав мирис. Вкусът му се описва като комбинация от ябълка, ананас, манго и банан.

В сърцевината му се съдържа скорбяла. Добър източник е на диетични фибри, витамин С. Плодът е доста въглехидратен, но и дава на организма протеин, калций, желязо и калий.

В 100 г суров джакфрут се съдържат около 95 калории.

Джакфрутът съдържа многобройни малки луковички, които са лепкави, но много вкусни.

Лапа-лапа

/subscribe.ru/

 

Северноамериканският банан лапа-лапа е доста ароматен и интересен плод.

 

Много полезен за здравето, лесно смилаем, съдържа витамини А и Б , а сокът от лапа-лапа, смесен с мляко, е прекрасен тоник за кръвта.

Момордика

/pbp.com.ua/

Плодът е известен като горчив пъпеш, но смятан за много лечебен, богат на полезни хранителни вещества. Прилича на лоза, спада в семейството на тиквата.

Растението вирее в Индия,широко разпространено е в тропическите области на Азия, Африка и Америка.

Съдържанието на витамин С в момордиката е съпоставимо с това на лимоните.

За готвене се използват неузрелите плодове.

Най-често този зеленчук се вари, задушава, пържи, приготвя се на супи, пълни се със свинско месо и се пече.

Плодовете и листата имат широко приложение в народната медицина.

Влияе добре на храносмилането, снижава нивото на кръвната захар, показва въздействие срещу различни ракови образувания, има антивирусно действие.

За консумация се използват неузрелите плодове.

Счита се, че не трябва да се ползва от бременни и кърмещи жени, хора с ниско ниво на кръвната захар, не е препоръчително и за твърде честа консумация. 

Вижте още:

Едни от най-интересните плодове, част 2

Как да живеем по-здравословно


 

Коментари към "Едни от най-интересните плодове, част 1":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg