Жени – всичко, което въщност не са

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Силиконки

Уж живеем в модерни времена, а се оказва, че върху жените все още тегнат проклятията на разни клишета... Някои от тях са стари колкото света и въпреки това продължават да са актуални, а ние да си ги мъкнем като допълнителен багаж към личния си профил.

Добре де, вярное си е, че повечето от нас биха седнали да гледат футбол, най-вече заради сексапилните екземпляри от мъжки пол, които ритат някаква си топка. На бас обаче, че си имате поне една приятелка, която в подробности може да ви обясни що за чудо е това  „Корнер” и кога се изпълнява дуспа. Та мисълта ни е, че не ни харесва да ни лепват етикети просто защото сме жени. Затова смятаме да разнищим няколко от най-закостенелите клишета по дамски адрес...

1. Жените са ревли.
Всъщност в това твърдение има доза истина, но само донякъде. Почти е сигурно, че една истинска „кифличка” (казваме го в най-положителния смисъл на думата – все пак мъжете обичат да си „похапват” кифлички) едва ли би пропуснала да пролее някоя и друга сълза по време на сватбата на най-добрата си приятелка или пък на онази сърцераздирателна сцена от последния епизод на „Анатомията на Грей”. И все пак си има научно обяснение за това и то съвсем не е свързано със слаба нервна система. Просто женския организъм произвежда повече пролактин спрямо мъжкия, а именно този хормон, стимулира производството на сълзи. Уравнението се доизяснява, кагато прибавим към този факт и социално-културната предпоставка, че мъжете от малки са възпитавани да не плачат, защото ТРЯБВА да играят ролята на силното рамо, на което ние – „по-нежната” страна на човечешкия род, да се опрем. В крайна сметка май се оказва, че ние жените сме по-развити емоционално от мъжете, защото сме свободни да изразяваме чувствата си. Това не е на шега – професор Рон Левант от университета в Харвард смята, че жените са успели да развият по-добре способността си да съпреживяват и разбират чуждите проблеми и да откликват на нуждите на другите. Е, в крайна сметка – да, по-ревливи сме, но пък това качество е изцяло в наша полза.

2. Блондинките са по-глупави и по-харесвани от мъжете.
Не можем да не засегнем и този въпрос, все пак има толкова материал от вицове за блондинки, че ако се събере на едно място, със сигурност ще напълни цяла библиотека. Фактите относно второто твърдение също са красноречиви – между 1950 г. и 1980 г. на кориците на списания като Vogue, Playboy и Ladies'home journal са се появявали много повече блондинки отколкото брюнетки и червенокоски взети заедно.


От къде идват тези схващания?
Забелязвали ли сте как момиченцата, които се раждат с платинено руси коси, често в последствие се сдобиват със светло кестенява коса или направо се превръщат в брюнетки? Според някои от учените причината да смятаме блондинките за глупави, а мъжете често да са по-привлечени от тях, се крие именно в този факт. Образът на русокоските лесно може да бъде асоцииран с младостта и невинноста, които са силно притегателни за мъжете. По същата логика той се свързва и с липсата на опит в живота. Е, Мерилин Монро с ролите си на безумно секси, но глупава, блондинка също е допринесла доста за налагането и на двете клишета.


Каква е истината обаче?
Връщаме се в наши дни! И какво установяваме? Бритаският FHM обяви певицата Черил Коул – подчертаваме абсолютна БРЮНЕТКА, за най-секси жена на света. На второ място в листата е Меган Фокс – още една неверятно красива тъмнокоска, която всъщност на нас ни е фаворит!  Дали това е краят на мита за блондинките, решете сами! Едно от най-големите доказателства за това обаче е експеримет, направен през 2005-а година. Тогава на 1500 мъже били показани три снимки - първо на блондинка, после на брюнетка и накрая на червенокоска. Резултатът? Повече от половината мъже определили тъмнокоската за най-атрактивна.
А относно тава дали блондинките наистина са глупави, достаъчно е да споменем имената на Маргарет Тачър и Хилари Клинтън. Всякакъв друг коментар е излишен, не мислите ли?

3. Жените са златотърсачки.
Какво всъщност искат жените - труден въпрос! С риск да станем банални, пак ще прибегнем до примера ни за „истинска” блондинка Мерилин Монро, която му даде доста запомнящ се отговор. Платинената красавица обяви диамантите за най-добрите приятели на жените и целият свят заключи, че мъжът мечта за всички дами притежава преди всичко тлъста банкова сметка на Кайманите.

Разбира се, не се опитваме да обвиним госпожица Мерилин в нищо - тя просто представя чудесен пример за отдавна битуващо клише! Схващането, че докато една жена си избира партньор в главата й се въртят най-вече солидни суми в зелено, са залегнали на доста дълбоко социално и културно ниво. Свикнали сме да мислим, че жените търсят мъж, който да им дадестабилност и сигурност. Това обаче не ги прави златотърсачки, просто в съзнанието им е заложено да бъдат по-отговорни в избора на партньор, за да могат да осигурят добра семейна среда, възпитание и бъдеще на децата си. Все пак векове наред тази задача се пада предимно на жените, а за да я изпълнят, те имат нужда от добра финансова подкрепа. Според специалистите склонноста ни да обръщаме внимание на ценните авоари, с които разполага бъдещият ни мъж, се дължи по-скоро на предвидливост, отколкото на желанието да живеем в разкош и то на гърба на някой друг. Пак според тях обаче (а и според нас) има още много критерии, които „Принцът на бял кон” трябва да покрива. И едни от най-важните са амбиция, зряло мислене и отговорност.
 


 

Коментари към "Жени – всичко, което въщност не са ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg