Защо са полезни сушените плодове

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Ако имаме добре изграден хранителен режим, вероятно съумяваме да включим в него и сушените плодове.

Защото са много полезни – съдържат балансирано количество минерали и витамини, както и полезни въглехидрати, които предпазват от наднормено тегло.

Изсушените плодове помагат и за храносмилателната система, тъй като съдържа много разтворима целулоза (пектини), която спомага за нормализиране процеса на преработване на храната.

Целулозата поема вредните продукти от обмяната на веществата и ги извежда от организма. Наред с това пък се премахва и излишният холестерол.

Специалистите препоръчват ежедневно да се консумират поне 25-35 г целулоза, а диетолозите считат за балансирано хранене, при което за една година човек изяжда не по-малко от 2 кг сушени плодове.

Ако искате да залъжете глада, носете със себе си сушени плодове и си ги хапвайте, в тях няма мазнини, а калоричността варира от 200 до 300 калории/100 грама.

Фурмите например съдържат много въглехидрати и затова повишават работоспособността и засилват концентрацията, възстановяват силите при умствени и физически натоварвания.

Съдържат още калий, помагащ за по-доброто функциониране на мозъка, много желязо, способстващо обогатяването на кръвта с кислород и активизиране на клетъчното дишане.

Сушените кайсии са много добър източник на калций, магнезий, желязо, фосфор.

Особено богати са на калий, който регулира водно-солевия баланс в организма, понижава кръвното налягане, осигурява нормалната дейност на сърдечно-съдовата система.

Балансира и усвояването на натрий от тялото и спомага за извеждането на излишъците от сол.

Вижте още:

Защо апетитът се засилва след хапване на плод?

Освежаваща маска за лице


 

Коментари към "Защо са полезни сушените плодове ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg