Как да избегнете ухапванията от комари?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Лятото е тук! За много от нас, това означава, че летните ваканции започват и често е време, когато пътуваме по цялото земно кълбо за някаква така необходима релаксация и хубаво време.

Въпреки това, има едно насекомо, което само чака да развали почивката ви - комарът!

Тези хапещи насекоми не само причиняват многобройни сърбящи петна на, но могат също така да разпространяват редица заболявания като малария и вируса Зика.

Така че, трябва да приемате сериозно комарите и да прочетете следните съвети, които ще ви помогнат да избегнете ухапванията от тях:

1. Избягвайте горещите точки за комари

Един от начините, по които можете да избегнете ухапване от комари, когато пътувате, е да проверите дали вашата дестинация е гореща точка за активност на комари, и по-специално областите, в които болестите, пренасяни от комари, са по-разпространени.

Организации като Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация разполагат с цялата тази информация.

Простото търсене с помощта на Гугъл ще ви позволи да видите кои области са горещи точки за болести като денга и жълта треска.

2. Носете светли цветове

Малко известен факт е, че комарите са привлечени от тъмните цветове. Смята се, че това се дължи на контрастът между тъмните дрехи и хоризонта по време на здрач, когато комарите са най-активни.

Носенето на леко оцветено облекло е добър начин да се избегнат ухапванията от комари.

Важно е обаче да се отбележи, че е добра идея да се пазите от прекалено ярките цветове, тъй като е известно, че те привличат жилещи насекоми като оси.

Поради това се препоръчва неутрално и пастелно облекло, което най-добре ще ви предпазви от ухапване от комари.

3. Използвайте репелент за насекоми

Когато става въпрос за избягване на ухапвания от комари, репелентът за насекоми е най-добрият ти приятел! Това е така, защото той е едно от най-ефективните решения.

Можете да си купите репеленти срещу насекоми от местния супермаркет или аптека и да ги нанесете върху всички открити части на кожата.

Добра идея е да нанесете репелент за насекоми, преди да напуснете хотела или апартамента, особено през по-късните части на деня. В зависимост от силата на спрея го прилагайте често, за да избегнете ухапване от комарите.

4. Избягвайте определени часове на деня

Като цяло комарите са по-активни в здрач и разсъмване, въпреки че това може да се различава в зависимост от вида. Това време на деня често е по-хладно и по-малко ветровито създава условия, по-благоприятни за комарите.

За да избегнете ухапванията, е добра идея да планирате дейностите си за през деня, когато комарите са по-малко активни.

5. Носете подходящи дрехи

Комарите най-често хапят по зоните, при които кожата е открита и точно затова е добра идея да носите дрехи с дълги ръкави.

Да, знам, че това може да звучи смешно, тъй като дългите ръкави и топлото време не вървят ръка за ръка, но това не означава, че трябва да носите дънки и пуловер - тениските с дълъг ръкав и спално бельо са добри възможности.

6. Използвайте мрежа за насекоми

Колко пъти сте се събуждали, за да откриете, че имате безброй ухапвания от от комари?

Това е така, защото, когато условията са благоприятни, опитите на комара да се нахрани може да стигнат и до късните часове на нощта.

Предотвратяването на ухапванията обаче може да се направи с помощта на мрежа срещу насекоми.

7. Вентилатори

Комарите не са най-добрите летци и точно затова са по-активни по време на здрач и зори, когато има най-малко вятър.

Поддържането на циркулацията на въздуха с помощта на вентилатори е добър начин да избегнете ухапванията от комапри, защото ще им е доста трудно да ви достигнат.


 

Коментари към "Как да избегнете ухапванията от комари?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg