Как да отстояваш себе си?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Как да останеш себе си, въпреки трудните ситуации? Как да защитиш собственото си щастие, когато от теб се изисква да се жертваш в името на другите?

 

Тези въпроси звучат доста радикално, но в ежедневието се сблъскваме твърде често с тях. Така че обърни им внимание!

 

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да не изгубиш себе си в критични моменти...

 

Не се страхувай да бъдеш егоист 

Егоизмът не е нещо лошо, ако е здравословен. Твоите желания, мечти, мисли, чувства, емоции и благоденствие са толкова важни, колкото и тези на другите. Стига да не им вредят! В крайна сметка как можеш да направиш другите щастливи, ако ти не си щастлив?

 

Искай, за да получиш

Когато си наясно с желанията си, не се колебай да си поискаш. Хората не могат да четат мисли. Отговорността да получиш това, което ти е нужно, е изцяло твоя. Важното е да не ощетяваш другите, заради себе си.

 

Показвай, когато си ядосан 

Но го прави позитивно! Номерът е не да преглъщаш и таиш нещата, които те ядосват и нараняват, а да ги изразяваш, контролирайки емоциите си. Поеми си дъх и кажи какво те притеснява. Спокойно!

 

Приеми, че не можеш да контролираш другите

Единственият човек, над когото имаш контрол, си ТИ! Можеш да въздействаш върху другите само с твоите реакции. Затова е добре да се постараеш те да бъдат такива, каквито и ти би искал да получиш от другите.

 

Приемай критиката позитивно 

Спомни си изречението от Библията: „Ако те ударят по едната буза, дай и другата!“. Това не означава да се примиряваш с факта, че са те наранили, а да си благодарен, че са ти показали твоя слабост. Да те „ударят“ означава, че са успели да те жегнат, а щом са те жегнали, значи са ти показали слабо място, върху което да поработиш. Когато не сте съгласни с нечие мнение, просто изразете своето, без да се оправдавате и налагате.

 

Научи се да казваш „Не“

Приеми, че няма как всички да те харесват и одобряват и се научи да не оставяш другите да злоупотребяват с добрината ти. По добре не давай обещания, които не можеш да изпълниш. Ако си честен, хората ще те уважават повече. 

 

Виж още: 

По пътя към себе си

 

Най-въздействащите цитати от Елиф Шафак


 

Коментари към "Как да отстояваш себе си? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg