Как да се справим с пролетната умора?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

След тежката зима, идва прекрасната пролет, изпълнена с галещите лъчи на слънцето, с топли (и не чак толкова) внезапни дъждове, красиви гледки и аромати. Променливо време, но устремено към по-високите градуси.

Всичко около нас започва нов живот, събличайки лека-полека дъха на зимата.

Прекрасно време, най-прекрасното за мен, от годината. Пролетта.

Но не всичко е цветя, слънце и озарени, безоблачни висини. Повечето хора се сблъскваме с едно състояние, наречено пролетна умора. Това е разпространен термин, който описва чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства.

Симптомите за нея са: изморяемост, депресия, епизоди на повишена чувствителност, раздразнителност, липса на концентрация на моменти, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност.

Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата и намалената физическа активност са някои от факторите, отговорни за развитието й. Друга причина за състоянието е намаления прием на храни, богати на витамини, нужни за нормалното функциониране на организма.

Лечението на това състояние, колкото и противно на намалената физическа активност, трябва да започне именно от „излизане” от това състояние на ограниченост в движението.

Трябва да се стремим да се движим колкото може повече и по-дълго, навън, сред природата. Трябва, също така, да пием много течности – не под 1,5 – 2 л на ден, обилно да хапваме любимите си плодове.

Контрастните душове действат ободряващо и „събуждащо” за организма. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата.

Други средства срещу пролетна умора са сауната, масажите, ароматерапия.

Консумирайте по-леки храни, избягвайте стресовите и напрягащи ума ситуации, заменете кафето с чай.

Но най-вече, не се задълбочавайте в това си състояние, опитайте се да видите красотата около вас, радвайте й се и сами ще забележите как и помен няма да остане от пролетната умора.
 

Вижте още:

Мода: Цветовете през пролетта

Заседяването руши организма


 

Коментари към "Как да се справим с пролетната умора?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg