Как да спрем алкохола и цигарите?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Дали ще е тютюнопушене, злоупотреба с алкохол или друг вреден навик, решим ли да се отървем от него, трябва да сме запознати с един много ключов фактор и това е алтернативата! Да, вярно е, че в борбата с подобни неща се изисква постоянство и воля, но нямаме ли алтернатива, битката е загубена още преди да сме я започнали!

Психолозите определят алтернативата като най-важния елемент, защото без нея съзнанието ни е обременено само и единствено с желание към това, от което се опитваме да се откажем. Затова още в самото начало ние трябва да си я определим.

Например, когато ви се допуши, лапвайте ментов бонбон или излезте на балкона и вдишайте и издишайте дълбоко 10-15 пъти. Много помага започването на ново хоби, което да заема ръцете ви. Например оригами, плетене, шиене. Усетите ли тютюнев глад, веднага започнете занимание с въпросното хоби. Може и да не ви се вярва, но именно то страшно много ще ви помогне. Също така не спирайте цигарите изведнъж! Ако пушите една кутия на ден, минете на половин в продължение на седмица, после на 5 и накрая на 2 цигари на ден. Стигнете ли до тази бройка, пълното отказване е почти безпроблемно.

При прекаляването с алкохола нещата са горе-долу същите. Вместо бурна вечер навън, отидете на салса, йога или народни танци. Запишете се на конна езда или някакъв спорт. Знаете ли, че именно липсата на занимание подтиква човека към лошите навици! Заредете хладилника с любимата безалкохолна напитка или най-добре да си вземете цитрус преса да си правите пресен сок. Нека това е вашата алтернатива, когато ви се допие алкохол. Отново, не спирайте рязко! Ако сте свикнали да пиете 7 дни в седмицата, то намалете дните на 5, после на 2 и накрая просто спрете. В случай, че ви стане супер трудно, изпийте 1 плодова или безалкохолна бира.

И не на последно място – важна е мотивацията! Мечтаете ли за нещо? Екскурзия, скъп парфюм, дреха, лаптоп? Нека то бъде вашата награда за успеха. Отделяйте спестените от вредните навици средства, които, повярвайте, хич няма да са малко и си подарете въпросното желано нещо. Мислете за него постоянно, така ще съкратите времето за постигане на целта. Не се притеснявайте да помолите приятел за помощ. Звънете му винаги, когато сте на ръба да се откажете. Нека той ви вдъхва кураж и амбиция.

И накрая завършваме с това, с което започнахме. Най-важна е алтернативата!

 

Вижте още:

Няколко съвета как да срете цигарите

Имате ли проблем с алкохола?
 


 

Коментари към "Как да спрем алкохола и цигарите?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg