Пребиотиците и пробиотиците са термините, които може би сте чували, свързани с храносмилането и имунната функция.
Каква точно обаче е разликата между тях?
Какво са пробиотиците?
Пробиотиците са добрите бактерии, които се намират в определени храни и живеят в червата ви.
Някои изследвания показват, че тези бактерии основно влияят на вашето здраве и спортни постижения, но също помагат на здравия храносмилателен тракт, имунната система и ви дават здрава, красива кожа.
Кои храни съдържат пробиотици?
Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То е пълно с добри бактерии като лактобацили и бифидобактерии.
Други източници на пробиотични бактерии биха били някои отлежали сирена, комбоуча, кимчи и др.
Непастьоризираните ферментирали храни също са добър източник на пробиотични бактерии.
Можете да намерите и пробиотици, които се предлагат и като хранителни добавки (капсули, хапчета и т.н.), за да предоставят добри бактерии в червата.
Какво са пребиотиците?
По-просто казано, пребиотиците се считат за храна за пробиотиците.
Те са несмилаеми влакнести съединения, което означава, че преминават през горната част на стомашно-чревния тракт и остават неразградени.
Нашето тяло има нужда и от пребиотични бактерии, тъй като те са храна за пробиотичните бактерии, което води до добро общо здраве.
Някои от ползите им включват хормонален баланс, по-нисък риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
Кои храни съдържат пребиотици?
Някои от най-добрите източници на пребиотици са суровият чесън, лук (суров или варен), праз, ябълков оцет, аспержи, артишок и др.
За повечето хора, добавянето на тези продукти в ежедневния хранителен режим е трудно и много от тях прибягват до пребиотици под формата на хранителни добавки.
Въпреки това, можете да добавите нарязан суров чесън в салатата си, да изпиете малко количество разреден ябълков оцет с вода или пък да го използвате да използвате като овкусител за салатата си.
Храната играе изключително важна роля в баланса на добрите и лошите бактерии. Когато става въпрос за пробиотици, не забравяйте, че те са несмилаеми, така че прекомерната консумация ще ви накара да се почувствате издути.