Този въпрос винаги е бил противоречив, от гледна точка на правилното хранене. Някои специалисти са категорични – и двете са вредни. Ако все пак, обичате сандвичи или предпочитате ястията по-ароматни, определено трябва да спрете избора си на масло. Ето защо.
Като цяло маслото съдържа голямо количество наситени мазнини. Също и холестерол. Маргаринът от своя страна се състои предимно от растителни мазнини. Няма никакъв или много малко холестерол. Но, за сметка на това съдържа много транс-мазнини, получени в следствие на хидрогениране.
Смята се, че транс-мазнините, в зехтинът например, са много по благоприятни за здравето ни. Доказателствата, обаче, сочат, че наситените мазнини са по-полезни за организма.
Проучване от 2007 година установи, че жените с високи нива на транс мазнини увеличават три пъти повече риска от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези, чиито нива са ниски. Също така са по-предразположени към диабет тип 2, рак на гърдата, инсулт, камъни в бъбреците.
Въпреки високите нива на холестерол и наситени мазнини, маслото си има своите предимства пред маргарина. То е един от най-добрите естествени източници на витамини А, Д и Е. Източник е на антиоксиданти и селен. И на йод, който е необходим за правилно функциониране на щитовидната жлеза.