Козуначени кифли за Великден

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

 

Щом на Великден има козунаци, защо да няма и козуначени кифли? Ето как стават!

Необходими продукти:
1 кг брашно
300 г захар
40 г прясна мая
80 г краве масло
250 мл прясно мляко
80 мл олио
5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол

За плънката:
250 г сладко от дюли
канела
50 г стафиди
100 г орехови ядки
2 с. л. коняк

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява като се оформя кладенче.

Маята се размива с 50 мл топло прясно мляко, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар. Изсипва се в кладенчето и се оставя да втасва 15 минути.

Яйцата се разбиват на пяна като 1 жълтък се отделя за намазване. Сипват се върху брашното, добавя се разтопеното топло масло и олиото. Сипва се и захарта като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и лимоновите кори и се замесва, като се бърка само в една посока.

Полученото гладко тесто се покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва.

Стафидите се накисват в коняка. Останалите продукти за плънката се смесват.

Втасалото тесто се премесва, след което се разделя на 3-4 еднакви по големина топки. Всяка топка се разточва на кръгла питка с дебелина 0,5 см. Поръсва се със стафиди, след което се разрязва на 12-16 триъгълни парчета.

В широкия им край се поставя по малко плънка. Парчетата се навиват на рулца, след което се нареждат в тава, като се оставя място между всяка козуначна кифла. Намазват се с разбит жълтък заедно с 1 с. л. прясно мляко.

Накрая всяка козуначна кифла се поръсва с отделената захар. Кифлите се пекат на 200 С до зачервяване.

Да ви е сладко!  


 

Коментари към "Козуначени кифли за Великден":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg