Коледата вече е толкова близо, че почти не остана. Време е вкъщи да се разнесе аромат на ванилия, канела, портокал, лимон… Абе, на всички съставки, с които свързваме сладките изкушения, които се правят в този период от годината.
Избрахме да ви изкушим с един Дрезденски коледен сладкиш. А в Германия знаят как се правят коледни сладкиши, признаваме им го! Достатъчно е само да видите продуктите за него и си мислим, че от там нататък няма какво да ви убеждаваме, че е адски вкусен. Ето как да си го направите, приятели…
Необходими продукти:
700 гр. брашно
300 гр. масло
125 мл. топло прясно мляко -
3 с. л. захар
1 к. л. ванилия
1 яйце
50 гр. портокалова кора
50 гр. лимонова кора
200 гр. бадеми
250 гр. стафиди
1/2 к. л сол
40 гр. мая за хляб
1 с. л. ром
канела
50 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа, в него се прави кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло от 250 гр., топлото мляко, маята, ванилията, канелата, 1 с. л. настъргани лимонови кори и солта.
Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори от портокал и лимон по 50 гр., нарязаните ядки и предварително маринованите в рома стафиди. Отново се омесва, за да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.
След това върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път.
След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200° С и още около час на 180° С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.
Още горещ, сладкишът се намазва обилно с 50 гр. масло и се поръсва с пудра захар.
Весели празници, приятели!