В конопеното семе се съдържат множество полезни за здравето и красотата вещества.
Източник е на нутриенти, представлява – 35% протеини, 47% полезни мазнини, с идеален баланс от омега-3 и омега-6 незаменими мастни киселини, както и 12% въглехидрати.
Конопеното семе е източник най-вече на пълноценен белтък. А маслото има най-високото процентно съдържание на незаменими мастни киселини от почти което и да е семе на Земята.
В листата конопа има висок процент силиций и фибри. Благотворно е действието му за изграждането на здрави кости и хубавата кожа, коса и нокти.
Счита се дори, че ползите от консумацията му са близки до тези на рибата.
Конопеното семе е източник на витамини Е, А, В, Д и К.
Може да се ползва за направата на шейкове, в салати, да се консумира, след като се накисне предварително, като се смели на конопено брашно.
Подходящо да похапнете като бърза закуска.
За да се намалят ензимните инхибитори, намиращи се върху семената, е добре преди употреба, да се накисне във вода.
Нелющеното конопеното семе може да се обели и да се яде или да се смели на мляко, прецежда се и се пие прясно.
Със смляно конопено семе може да се направят сладкиши и тестени изделия, вместо брашното в рецептите.
Вижте още:
Защо децата обичат зеленчуците
Как да не изхвърляме храна