Кражба и рекет – основната дейност на банките в България!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Отдавна ми се искаше да подхвана тази тема и вчера една тъжна случка ми даде повод за това. Случайно ставам свидетел на разговор между възрастна жена (около 70 години) и млада жена. Бабата плачеше, че „мутрите“ щели да пребият сина й, защото нямал пари за вноските по кредита. Няма да спомена името на фирмата за кредитиране, само ще кажа, че е от онези, дето дават бързи пари при "отлични условия". Искам да обърнем внимание на  „мутрите“. Аз добре знам кои са – яки момчета, които работят във фирмите, изкупуващи или събиращи неизплатени дългове.

 

Всъщност всички ги знаем! Това си е обществена тайна. Сигурно не малко от вас са получавали интересни съобщения със заплашителна нотка или са водили подобни разговори по телефона. Дори имаше репортаж по една от телевизиите именно за такива заплахи. Изводът беше, че полицията не може да вземе мерки, защото да получиш СМС: „Имаш два дни да внесеш парите или ще се разправяме по друг начин!“ не било заплаха!

 

Но това е съвсем дребна част от наглостта и парадокса!

 

Случай 1 – Мъж тегли ипотечен кредит. Изпада във финансово затруднение, от банката му казват да си търси пари назаем (от кой бе, ненормалници!) и да си плаща вноските. Не след дълго му взимат апартамента, продават го, но сумата от продажбата не покрива всичко и той все още им дължи над 40 000 лв. с всичките редовни и наказателни лихви! Заради напрегнатата ситуация, следват семейни проблеми,  развеждат се със съпругата му (имат малък син) и заминава в чужбина, за да може да изкарва пари за кредита.

 

Случай 2 – Жена, която при това е била дълги години служител на банката, от която тегли ипотечен кредит, изпада в затруднение, закъснява с вноските и знаете ли каква е реакцията на банката? Налага 70 лв. наказателна лихва за всеки ден просрочие! Тъпи ли сте, прости ли сте, к‘ви сте, бе! Когато човек има затруднение, се мисли как да му се направи удобна схема да си погасява задължението, а не да го товарите с още нови НЕПОСИЛНИ такива! 

 

Случай 3 – Банката вдига значително лихвите по кредит (имала право), вноската на човека скача с 60 лв. на месец – трудно събира парите, бави се, следват предупредително-заплашителни писма, запор на заплатата му и едва-едва свързване на двата края. Има две малки дъщери, майката не работи! Поне да си беше слкючил договора на минимална работна заплата, щеше да си спести част от мъките! Ама не, той е честен човек. За какво, кажете ми?

 

Случай 4 – Отчаяна жена иска малък кредит за лекарства на майка си. Знае, че трудно ще покрие изискванията, но все пак отива в банка и пита дали има някакъв шанс да изтегли 1000 лв. Казват й, ама разбира се, че има! Подгответе документите и платете такса разглеждане 40 лв. Тя със сетни сили намира парите за таксата. Кредитът е отказан!

 

Има и още стотици подобни случаи, да не говорим, че хора посягат на живота си от отчаяние!

 

Нямам думи за вас, не мога да намеря толкова обидни! Всички вие банки, фирми за кредитиране и тем подобни, които лъжете хората с „перфектните ви условия“, а после се оказва, че лихвата ви + всичките такси и таксички са огромни! А като закъса човек, му вадите душата, вместо да намерите компромисно решение. Ама истински компромисно, а не решение, което накрая му струва още няколко хиляди!

 

Вместо да давате луди пари за телефонни сметки, централи и служители, които тормозят по всяко време на денонощието длъжниците, вземете, че си оправете политиката! Налапали сте се до пръсване, а побърквате хорицата! Да не мислите, че някой ви е взел парите с идеята да не ви ги върне?! Или понеже вашето съзнание е грозно, очаквате и на всички останали да е такова?!

 

Вие сте крадците, измамниците и рекетьорите! Не обикновеният човек, който е теглил 3000 лв. за ремонт на така или иначе мизерния си дом, а вие искате да ви върне 6000! Хората изнемогват, на ръба са, а вие звъните ли, звъните, заплашвате, съдите по бързите процедури. То, ако разгледат само вашите дела, ще излезе, че съдебната система в България е светкавична! Явно и това удоволствие ви е струвало много, че си го изкарвате върху условията на клиентите си. Срам!

 

Ще споделя и мой личен случай - не по-малко абсурден! Преди години си вадя карта от Транскарт. Ползвам я известно време и решавам да я закрия. Питам колко точно трябва да внеса, за да се закрие картата, казват ми сумата, внасям парите, единствено  пластиката не беше унищожена. Няколко месеца след това получавам обаждане по телефона. От леко нагла дама, която ми казва, че по картата е имало извън балансни лихви на стойност 29 лв. и някакви стотинки и трябва да ги внеса. Като нормален човек, който не знае какви са тези лихви, а и не смятам за нужно да знам, питам защо се е получило такова разминаване и аз съм внесла до стотинка всичко, което се е изкисквало за закриване на картата. Троснато ми се обясни, че няма как на касата да са знаели за тях!

 

Добре, казвам си, не е голяма сума, ще я внеса и да се приключва с това. Отивам на касата и там ми се заявява, че всъщност дължа 79 лв и някакви стотинки. А, откъде пък сега дойдоха тия 50 лв. отгоре??? Било, моля ви се, такса, че съм получавала известие по електронен път  за състоянието на сметката си – 10 лв. на месец (значи, можете да ми звъните за вашите мошенически простотии, но за нещо важно, ми пишете на имейл, който от години не ползвам)! Каква такса, каква сметка, аз съм приключила всякакви отношения с вас! Ами да, ама тези извън балансни лихви, за които никой не ме уведомява, всъщност ме държали като „длъжник“, на който трябвало да се праща състоянието на сметката. Е, избеснях! Казах, искате ли да ви внеса тези лихви или не, защото такси за ваша грешка няма да плащам. Казаха, че не може само лихвите, трябвало цялото "задължение". Е, ми като не може, живи и здрави… Тръгнах си.

 

2 години по-късно звънят на мой бивш колега от старата ми работа (гледай какви са нагли само, а как са му намерили номера – не знам!), за да го помолят да се свърже с мен и съответно аз да се свържа с тях, защото било ВАЖНО. Момчето ми се обади и така неловко ми каза да звънна на един номер, защото дължа пари на някаква "банка". Обаждам се. Говоря с надменно-истерична юристка (или поне такава каза, че е), която ми съобщава, че вече дължа почти 400 лв. (защото съм получавала електронни писма!) и защото таксата за известието била вдигната на 15 лв на месец. Опитах се да обясня ситуацията, тя ми се скара и ми каза, ако искам да пусна молба, ама едва ли ще има ефект, така че да внеса парите, иначе ще ме съдят. Мен ли ще съдите, бе! Вие сте за съд!

 

Ми то още малко ще сложите и условие да идваме да ви чистим у вас и да ви перем гащите. За толкова ли балами ни взехте?

 

Я да си прибирате мутрите, да си свивате и перките, защото и вашият ред ще дойде! ЧЕЗ и подобни също си повярваха, че могат да скубят безмилостно, видяхте ли какво стана? Българинът е търпелив, но нали знаете, че гневът на търпеливия е най-страшен!


 

Коментари към "Кражба и рекет – основната дейност на банките в България!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg