Наистина ли алкалната вода е по-полезна?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Всички сме чували за полезните свойства на алкалната вода: по-добра хидратация, детокс или пък че балансира алкално-киселинните нива в организма. 
 
Въпреки всички твърдения няма научни доказателства, че тя е по-добра от чешмяната вода.
 
Има два вида алкална вода - натурална и изкуствена.
 
Натурално алкалната вода съдържа в себе си натурални алкални минерли като калций, магнезий, от които организмът ни се нуждае, за да се бори със свръх киселинността. Такава е изворната вода и може да се намери на много места в природата.  Изкуствено алкалната вода, като такава е водата от всички електрически йонизатори, има pH което е изкуствено завишено, чрез разделяне на молекулата на водата и има абсолютно същите алкални минерали, каквито има и чешмяната вода, от която всъщност е направена.
 
Повечето алкална бутилирана вода има по-завишено ниво на pH (8-10).  Тя бива рекламирана с твърдения, че ще "енергизира", "детоксикира" и ще ви "хидратира", а също така има твърдения, че може да предотврати главоболия и рак.
 
Според учените обаче няма никакви доказателства, че пиенето на вода с по-високи нива на pH може да промени това на тялото ви или пък, че изобщо е по-полезна. Проучвания показват, че алкалната вода може да подобри хидратацията при атлети, но всички ползи са незначителни и по-лесният начин да останем хидратирани е просто да пием повече вода.
 
Te също така твърдят, че няма доказателства, че алкалната вода или диета могат да предотвратят рак.
 
Според диетолозите обаче, алкалната диета в комбинация с лекарства и алкалната вода може да помогне при симптоми на гастроезофагеален рефлукс (киселини).
 
Тя обаче не крие и своите опасности. Мишки, на които била давана алкална вода показали симптоми на забавен растеж и увреждания на сърцето. 
 
Е, излиза, че единствените доказани качества на алкалната вода са вредни, затова диетолозите и учените препоръчват да се продържате повече към чешмяната вода.

 

Коментари към "Наистина ли алкалната вода е по-полезна?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg