За любителите на пастата имаме нещо лесно, вкусно и елементарно със средиземноморски привкус - орзо с лимон и шафран! Много е вкусно, пробвайте го...
Необходими продукти:
450 г паста орзо
2 щипки шафран
25 г краве масло
1/4 глава кромид лук
1 скилидка чесън
140 мл готварска сметана
4 дафинови листа
настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Макароните (орзо) се сваряват в подсолена вряща вода за около 8-10 минути или както е според указанията на опаковката.
Докато се варят макароните, шафранът се оставя да набъбне в купа с 2 с. л. гореща вода. като се разбърква няколко пъти.
В тенджерата се разтопява маслото и се прибавят нарязаните на дребно лук и чесън.
Задушават се на тих огън около 3-4 минути. Прибавя се шафранът и течността от купата заедно с готварската сметана и дафиновите листа. Всичко се готви на тих огън 5 минути като се разбърква леко, докато сосът стане жълт.
Готовите орзо се отцеждат от водата като се запазват 2 с. л. вода. Прехвърлят се към соса и се готвят 5 минути.
При необходимост се прибавя водата, за да бъдат макароните покрити изцяло със соса.
Накрая се поръсват с настъргана кора от лимон и ястието се сервира в затоплени чинии.
Добър апетит!